3-годишният Алекс не е починал от лекарска грешка - 24novini.bg

3-годишният Алекс не е починал от лекарска грешка

Няма установена лекарска грешка при диагностицирането и лечението на тригодишния Алекс, който почина на 15 ноември. Няма установена лекарска грешка при диагностицирането и лечението на тригодишния Алекс, който почина на 15 ноември. Архив
06.12.2019 | 23:17
(0 гласа)

Смъртта на тригодишния Алекс, който почина в столичната педиатрична болница, не е в резултат от лекарска грешка. Това става ясно от заключението на доклада на дирекция "Медицински надзор", след като приключиха с проверката на трите болници, в които е било детето.

 

 

"Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези", пишат от Министерството на здравеопазването в съобщение до медиите.

От здравното ведомство уточняват, че констатираните двустранни кръвоизливи са от съществено значение за изключително бързото влошаване на състоянието на Алекс.

При проверката не са установени пропуски и грешки в диагностицирането и лечението на момченцето.

До прокуратурата ще бъдат изпратени констативните протоколи както от проверките в педиатрията, "Пирогов" и правителствената болница "Лозенец", където детето бе приемано, така и от практиката на личния му лекар.

Предвид установеното при проверката и нейното приключване директорите на трите проверявани лечебни заведения ще бъдат върнати на работа. Те бяха временно отстранени от длъжност, докато приключи инспекцията на дирекция "Медицински надзор".

Припомняме, че по лично разпореждане на премиера Бойко Борисов здравният министър Кирил Ананиев временно отстрани от длъжност ръководителите на въпросните болници. Целта на управляващите беше "да има възмездие", както се изрази самият министър-председател.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...