Манолова със сигнал за четири незаконни къщи на Витоша, ще се строят още 150 (снимки) - 24novini.bg

Манолова със сигнал за четири незаконни къщи на Витоша, ще се строят още 150 (снимки)

Манолова пусна сигнал за 4 незаконни къщи, построени на Витоша и още 150, които се готвят по същата схема Манолова пусна сигнал за 4 незаконни къщи, построени на Витоша и още 150, които се готвят по същата схема Facebook/ Мая Манолова
30.11.2019 | 15:30
(2 гласа)

 

„Който и да излива бетон на Витоша, който и да му помага, който и да нарушава закона, който и да премълчава по веригата това безобразие, трябва да е сигурен, че ще го покажем на софиянци. Засега показваме само къщите…”, пише още Манолова

 

 

„Приятели, днес, нищо че е събота, изпратихме сигнали за застрояване на частни домове в рамките на природен парк „Витоша”.

Със сигурност нашата проверка установи четири частни къщи, построени в парка през последните години извън законовите регламенти, но по-тревожното е, че още 150 имота в парка могат да ги последват. Става дума за корупция, видима и с просто око на картите, които публикуваме”.

 

Снимка: Разрешителни за строителство, издадени в рамките на парка Витоша в разрез със закона, в кв. Драгалевци

 

Това написа Мая Манолова на фейсбук-страницата си преди броени минути, като публикува скици и карти за незаконно строителство в рамките на природния парк, както и сигнала, за който съобщава. Тя допълва, че с екипа й са адресирали този сигнал до няколко институции с искане да се направят проверки на посочените четири имота и да се предприеме, чрез Подборния устройствен план, преотреждане на други 150 имота в парка, които вероятно ще бъдат застроени по същата схема.

„Аз и моите колеги от екипа Войслав Тодоров и Любомир Попйораднов изпратихме днес сигналите до главния архитект на София, до новите двама районни кметове на Панчарево (независим) и на Витоша (ГЕРБ/СДС), до членовете на архитектурната комисия в СОС, до директора на парк „Витоша” и др. Публикуваме и сигнала.

Снимка: Раззрешителни за строителство, издадени в разрез със закона в рамките на парк "Витоша, в кв. Бояна

 

Ето няколко институции, които ще проверим в чия полза работят – в частна – в интерес на приятели с възможности, или в публична – да пазят парка „Витоша” от бетон, както е написано в няколко закона”, пише също Манолова.

Според информацията, Манолова и екипът й са направили „проверка на двата имота, които след заповед на министър Нено Димов се изключват от обхвата на парка.

Те са урегулирани от общината, което е задължителна процедура преди застрояване. За по-големия от тях има интересен факт: става по времето на г-н Борисов като кмет, посочва Манолова също. Но това не са единствените такива имоти. Около 150 терена в природния парк са със същия статут. От 2005 г. насам, след приемането на Плана за управление на парка, са застроени 4 имота. Един от тях получава разрешение дори след влизането в сила на Общия устройствен план на София, което за нас е безпардонна корупция. Кой е човекът, успял да получи такова благоволение от общината и екипа на г-жа Фандъкова? Кои са другите трима? Кои са останалите 150? И кой е виновен – те, че опитват? Или администрацията на кмета Фандъкова – че им позволява? Именно за да се разбере, внесохме искане за проверка на законността на строителството”, пише Манолова.

Снимка: Разрешителни за строителство, издадени в разрез със закона в рамките на парк "Витоша, в с. Владая и с. Бистрица

Според нея „решението е просто:

тези 150 имота трябва да се преотредят и да се включат в парка чрез промени в подробните устройствени планове.”

„Остава да видим дали общинският съвет и администрацията на г-жа Фандъкова ще го направят.

Кой ще е „против” да се запази парка „Витоша”? И кой ще е „за” и „въздържал се”? С интерес ще наблюдаваме.

Ще инициираме срещи с общински съветници и районните кметове, за да обърнем специално внимание на проблема”, пише още Манолова.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...