Показаха как ще изглежда пл. "Света Неделя" - като сцена от "Аватар" - 24novini.bg

Показаха как ще изглежда пл. "Света Неделя" - като сцена от "Аватар"

Новите лампи на площад "Света неделя" ще приличат  на светещите гъби от филма "Аватар". Новите лампи на площад "Света неделя" ще приличат на светещите гъби от филма "Аватар". 24новини
30.11.2019 | 23:14
(0 гласа)

След като вчера стана ясно, че "Студио Фуксас" победи в конкурса за реконструкцоята на площад "Света Неделя", в пространството бяха разпространени и снимки на идейния проект, с който "Фуксас" са спечелили. 

 

 

От снимките обаче става ясно, че площад „Света Неделя“ ще заприлича на сцена от филма „Аватар“ на Джеймс Камерън.

Идейният проект предвижда на площада да има високи прозрачни конструкции, които ще светят. Вероятно, това са уличните лампи, които обаче много наподобяват гъбите от филма „Аватар“.

От снимките става ясно още, че ще има и буйна растителност от храсти и цветя.

Освен това, ще има и „фонтани“. Те ще представляват излизаща от земята струя вода.

Като победител в конкурса, италианското студио „Фуксас“ ще получи 70 000 лева парична нагрдата и възможността да проектира реконструкцията на площада.

Миналата година арх. Масимилиано Фуксас беше в София по повод втория международен Ден на италианския дизайн, запозна се с пространството около площад „Св. Неделя" и препоръча да освободим центъра на столицата от автомобили.

В международното жури участват арх. Борислав Игнатов и доц. Йорданка Кандулкова - представители на Камарата на архитектите в България, арх. Григор Дойчинов - представител на Съюза на архитектите в България, арх. Сергей Кузнецов - главен архитект на Москва, арх. Марлена Хапах - главен архитект на Варшава, арх. Йони Бабоци - директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аарц от Ротердам, арх. Сотирис Цолус от Атина, работещ в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ, представителите на Регионален исторически музей София - д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Мария Маханджиева - юрист от Направление „Архитектура и градоустройство" на Столична община.

Председател на журито е Малина Едрева - председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС.

0
0
0
s2smodern

Свързани статии (по етикет)

Горещи теми

Нагоре...