Борисов: Да сервираш аперитива на най-важната вечеря в живота си - 24novini.bg

Борисов: Да сервираш аперитива на най-важната вечеря в живота си

Премиерът Борисов тази вечер е домакин на най-важната вечеря в политическия си живот Премиерът Борисов тази вечер е домакин на най-важната вечеря в политическия си живот
27.03.2018 | 13:59
(0 гласа)

Днес премиерът е домакин на най-важната вечеря в политическия си живот. Аперитивите са подготвени, апетитите се изострят. Гостите говорят, преди да са седнали на масата. Говори и домакинът. И все по-ясно става, че става все по-тъмно политически.

 

Докато сутрешните блокове днес бяха пълни с жизнерадостен до френетичност оптимизъм за срещата Турция - ЕС във Варна след броени минути, облаците над главата на премиера Борисов се сгъстяваха. Над Варна вече съвсем притъмня в този Ретрограден Меркурий.

Все по-тъмно става по въпроса какво очакват точно да се случи на срещата европейските лидери и какви цели си поставят, та да се знае по изпълнението им после дали срещата е била успешна. Или Ердоган е взел точка на собствения им терен.

Медиите бяха заляти от съвсем неинформативната новина как Туск и Борисов обсъдили очакванията си. Това добре. Но нито един от двамата не ги назовава точно тези очаквания. Причината? Има страх и опасения, че резултатът не зависи от тях, а от Ердоган - нещо твърде неудобно и високо рисково. Да го дразнят е лошо - в Турция има толкова мигранти, че ако влязат навътре в Европа, предсрочните избори ще са ежегодни и по свирепост на желаещите да стъпят във властта ще са като черните петъци.

От друга страна пък, да оставят Ердоган на южната порта на ЕС недоволен и фокусиран в специфичния си управленски маниер, също не е много удобно, защото Западните Балкани не са територия на ЕС, Италия остана без премиер, Гърция се люлее на люлката на южната демокрация, способна по всяко време да каже внезапно "Охи" на ЕС, в Румъния протестират да се събират с Молдова в обща държава, портата се пази от най-корумпираната страна на ЕС - България на Бойко Борисов, поставена под мониторинг на правосъдната система вече 10 години, а самата Турция е източник на агресивна политическа реторика месеци наред спрямо ЕС.

Не изглежда стратегически добре, нали? И не изглежда да е достатъчно просто да има среща във Варна. Нито просто да има разговор, за който най-същественото да се окаже, че имало домакин и аперитиви.

 

 

Борисов искаше да е домакин - е, стана. Но домакин на какво - ето го въпросът. Да не се окаже домакин на скъсването на ЕС с Турция. Или домакин на вечеря с изискано меню, в което България е в менюто, вместо да го определя. Това му каза и президентът Радев днес. Той призова Борисов часове преди срещата да постави въпроса за тракийските българи пред Ердоган и да настоява за ненамеса на Турция в българските вътрешни дела. Защото, да, това е да определяш менюто, а не да си в чинията на обилно вечерящите.

Класическият ход на Радев да финтира топката в полето на Борисов и да играе рефер на срещата дни след това мина.

Обади се обаче и младият канцлер на Австрия Себастиан Курц. Пред "Ди Велт" и той минира полето според размера на вътрешно-политическата си амбиция с думите каква е тази среща с Ердоган, ЕС да прекратява преговорите и да преосмисли бюджета си за бежанците. На Курц му е лесно - освен да крепи правителството си, няма да получи бежанци от Турция след 3 часа в центъра на прекрасната Виена. А София ще трябва да ги и посрещне. И нахрани. И подслони.

Туск, който първи пристигна, също беше лаконичен в очакванията за изхода. И той говори за диалога, не за целите, които ще отстоява - толкова е несигурно, че изобщо ще бъде оставен да отстоява нещо. Вчера на регионална конференция на управляващата си партия Ердоган заяви европейските лидери да не го поучават и да си запазят за себе си съветите - не изглежда лесно да седнеш срещу този политик и да имаш ведри очаквания за собствените си цели, знае го Туск. И затова каза на Борисов преди час, че идеята му за срещата била високо ценена. И че имало натрупани въпроси. Ни дума кои. Ни дума какво ще отстоява ЕС, докато говори по тези въпроси.

Борисов, под притъмнялото небе над Варна, пък излезе с дипломатическите фрази, нехарактерни за политическия му език колкото квантовата физика за реториката на Цветанов. Каза: "България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми". Вие да сте чували Борисов да говори така? Е, днес говори така. Явно в отговорната му позиция на домакина с аперитивите му е внушен "червен код" на политическа предпазливост.

В политиката говориш така, като не знаеш какво ще излезе от усилията ти, понеже резултатът не зависи от теб. И това ни каза домакинът Борисов минути преди срещата.

Така че, сега знаем, че ще има вечеря, ще има диалог, че има натрупани въпроси и че някои няма да искат да има диалог. Други ще дойдат на вечерята, за да си укрепят разклатените позиции в собствените държави и да си защитят собствените партийни интереси.

А домакинът Борисов ще се върти в средата на пета и ще трябва да сервира аперитива, каквато е задачата на всеки добър домакин: да подобри апетита на гостите и да ги пусне нахранени след вечерята. Ролята, която той сам си отреди.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...