Манолова за указа: Радев чу гласа на гражданите - 24novini.bg

Манолова за указа: Радев чу гласа на гражданите

Манолова посочи, че президентът е направил спасителен ход за демокрацията в страната Манолова посочи, че президентът е направил спасителен ход за демокрацията в страната
07.11.2019 | 19:41
(0 гласа)

"Президентът Румен Радев отказа да издаде указ за назначаване на главен прокурор и върна на ВСС избора. Това е спасителен за гражданското общество, за конституцията и демокрацията ход на държавния глава".

 

 

Това написа във фейсбук профила си Мая Манолова минути след като държавният глава Румен Радев върна указа

за назначаване на единствения предложен кандидат за главен прокурор.

"Това показа, че в една почти превзета държава, може да се чуе гласът на гражданите и да има коректив на авторитарното управление", смята Манолова.

По думите й "ако ВСС има респект към конституцията и държавния глава, би следвало да се съобрази с мотивите на президента да има истинско и честно състезание.
Гражданското общество сега очаква парламентарно представените партии, премиерът Борисов и правителството да внесат законодателни и конституционни предложения за продължаване на съдебната реформа", се казва още в позицията й.

Припомняме, че самата Мая Манолова, по време на предизборната си кампания за кмет на София,

призова публично Румен Радев да не подписва указа

като посочи, че не става дума за персонален въпрос, а за довършване на обещаната от премиера Борисов съдебна реформа. Реформата трябваше да е факт до края на мандата на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров. Неговият мандат обаче изтича след 2 месеца - в средата на януари 2020 г.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...