КНСБ иска таван на пенсиите - да бъде 1350 лева от догодина - 24novini.bg

КНСБ иска таван на пенсиите - да бъде 1350 лева от догодина

КНСБ предлага таванът на пенсиите да е 45% от максималния осигурителен доход, а не както е в момента 40%. КНСБ предлага таванът на пенсиите да е 45% от максималния осигурителен доход, а не както е в момента 40%. Архив
07.11.2019 | 08:41
(0 гласа)

КНСБ настоява от 2020 година таванът на пенсиите да стане 1350 лева. Това става ясно от позиция на синдиката, изпратена от пресцентъра на КНСБ.

 

 

Въпреки че, равнището на максималния осигурителен доход няма да расте (максималната пенсия е 40% от него), от КНСБ смятат, че това не е пречка за увеличаване на максималната пенсия.

За да се постигне ръст на максималната пенсия, КНСБ предлага размерът й да се определя на база 45% от максималния осигурителен доход от 3000 лева.

Това означава от 1 юли следващата година най-високата пенсия в страната да се установи на ниво от 1350 лв.

Предложението засяга 40 500 души, сред които около 28 000, на които в момента действителният размер на пенсията е "отрязан" от тавана.

Ако максималната пенсия бъде увеличена, почти половината от тези 28 000 души ще получават действителния размер на пенсиите си, казват от КНСБ в своята позиция.

 

За реализацията на предложението са необходими по-малко от 28 млн. лева.

Експертите на Конфедерацията са убедени, че в планираните приходи има достатъчно резерви, така че синдикалните предложения за повишаване адекватността на пенсиите да се реализират.

Последователната и устойчива позиция на КНСБ, относно максималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст е, че той също трябва плавно да се увеличава, така че все повече хора, чиито пенсии са ограничени от "тавана" да получат действителния размер на техните пенсии, заявяват от КНСБ.


0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...