Цветанов срещу Фандъкова: Снимал се на парти със собственика на "Златен век" - 24novini.bg

Цветанов срещу Фандъкова: Снимал се на парти със собственика на "Златен век"

Цветан Цветанов, арх. Мирянов от "Артекс" и Веселин Маринов празнуват заедно снощи в столичен ресторант. Фандъкова и "Артекс" се съдят Цветан Цветанов, арх. Мирянов от "Артекс" и Веселин Маринов празнуват заедно снощи в столичен ресторант. Фандъкова и "Артекс" се съдят Инстаграм
09.10.2019 | 12:10
(10 гласа)

Часове след като вчера премиерът Бойко Борисов за пореден път се отказа от приятелството си с бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, Цветанов отвърна на удара със снимка в Инстаграм от бурен столичен купон. На снимката той е до арх. Мирянов от фирмата "Артекс", с когото заедно бяха замесени в скандала "Апартаментгейт" (7 оставки за 24 дни). Йорданка Фандъкова и "Артекс" официално са в дела за небостъргача "Златен век", но явно това е поза, след като Цветанов не е бил против да се публикува тази снимка. Борисов пък лично нареди "Затен век" да бъде спрян, срещу което фирмата възрази публично.

Очевидно в ГЕРБ не смятат, че има проблем представители на партията да се снимат прегърнати с шефа на фирмата, свързана с "Апартаментгейт". Именно в неговия Инстаграм е публикуваното стори, което малко по-късно бе изтрито.

До снималите се Цветан Цветанов, арх. Мирянов и Веселин Маринов е съпругът Николай на замесената в "Апартаментгейт" заместник-министър на спорта Ваня Колева, подала оставка заради скандала. Тя е кумица на Цветан Цветанов.

Купонът е от снощи, където в известен ресторант хореографът и създател на Ансамбъл "Българе" Христо Димитров празнува 50-годишен юбилей.

На приятелското парти Цветан Цветанов е сниман до замесените в "Апартаментгейт". Скандалът от пролетта на 2019 г. с апартаментите, подарени като знак за благодарност на висши кадри в ГЕРБ, стана причина за оставката на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и поредица заместник-министри, сдобили се с имоти на цени в пъти под пазарните в престижни столични квартали.

Вчера самият Борисов в интервю пред bTV каза, че скандалът "Апартаментгейт" сериозно е ударил репутацията на ГЕРБ и е разклатил доверито в партията му.

Часове по-късно Цветанов се снима именно със собственика на фирмата, замесена в скандала, и със съпруга на отстранената заместник-министърка.

Акцията на Цветанов не е случайна. Тя открито вреди на кметицата Йорданка Фандъкова, която оспори законността на "Златен век", а ВАС предстои да се произнесе по съдебния спор.

Държавата, ръководена от ГЕРБ (чрез МРРБ и ДНСК), и общината, също ръководена от ГЕРБ (чрез кмета Фандъкова, заместник-председател на Борисов в партията, и чрез главния архитект на София), спорят за законността на "Златен век".

В поредица от публикации медиите, в това число и 24новини.бг, разказахме как през законови промени в ЗУТ, внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков, срокът на разрешителното на небостъргача е изкуствено удължаван. По това време председател на парламентарната група бе именно Цветан Цветанов, а заедно с Йорданка Фандъкова двамата бяха заместник-председатели на ГЕРБ.

След скандала Фандъкова се разграничи от Цветанов, оспори сградата, но обществеността е свидетел, че тя не направи това нито докато сградата се строеше, нито когато гражданите от "Лозенец" протестираха срещу вдигането на небостъргач, извън строителните норми за височина, на метри от прозорците им.

Снимката на Цветанов с арх. Мирянов, съпруга на отстранената заместник-министърка и Веселин Маринов е целенасочен знак на бившия втори към Борисов,

часове след като вчера пред bTV за пореден път премиерът се отрече от Цветанов.

В момента Борисов е силно уязвим заради кампанията на Йорданка Фандъкова, която втори месец изостава от основния претендент Мая Манолова, а данните за балотажа сочат, че Фандъкова, следователно и Борисов, ще загубят София.

Именно в такъв момент сторито е публикувано в социалната мрежа Инстаграм, с което Цветанов се подписва като противник на кампанията на Фандъкова за кмет.

Самата тя в днешното си интервю пък за "Офнюз" признава, че досега Цветанов е влияел на листата на съветниците в СОС, а сега тя самата я е наредила. Вместо ПР-ефект обаче, щабът на ГЕРБ всъщност допуска с подобно признание, че сама е редила листата си, репутационан щета за Фандъкова, защото от думите й става ясно, че не гражданите с вота си, а тя, която по закон следва да изпълнява волята на общинските съветници, заема ролята на Цветанов на "сив кардинал" на групата на съветниците на ГЕРБ и ще им диктува волята си.

От думите на Фандъкова, които са паническо разграничаване от Цветанов, става ясно още, че задкулисието ще продължи да управялва групата на съветниците в ГЕРБ в столицата и те ще са просто "машинки за гласуване" на волята на властовите центрове в ГЕРБ, които, както се видя в последните месеци, обслужват интереси на приятелски кръгове и бизнеса, не и на гражданите.

Вчера МРРБ спечели едно от пет заведени дела сещу Фандъкова за проекти с европейско финансиране. Припомняме, че именно МРРБ твръдеше, че небостаргачът "Златен век" е законен и няма нарушения.

Глобата на съда от вчера е за лошо изпълнение на проекти за 26 училища и градини в София, на която са осъдени кметът Йорданка Фандъкова и Столична община, е в размер на 1,77 млн. лева по първото спечелено от МРРБ дело.

Предстоят още четири дела, заведени от МРРБ срещу Фандъкова, с риск от 2,44 млн. лева финансови корекции по четири други проекта по ОП "Региони в растеж" - ремонтите около катедралата "Ал. Невски" и по "Граф Игнатиев", трамвайното трасе по бул. "К.Стоилов" и ремонта на "Западен парк". Така самата партия ГЕРБ, в лицето на МРРБ, признава, че общината и Йорданка Фандъкова са донесли

потенциални щети за бюджета на Столичната община в размер на над 4,21 млн. лева

под формата на финансови корекции, които гражданите ще платят чрез данъците си.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...