Европа планира по-строги закони за социалните медии - 24novini.bg

Европа планира по-строги закони за социалните медии

23.03.2018 | 20:13
(0 гласа)

На фона на задълбочващия се скандал с теч на профилите на 50 млн. потребители от Фейсбук, Европейският съюз обяви, че планира да прилага по-строго законодателство за защита на потребителите в социалните медии и имейл доставчиците, съобщи агенция Ройтерс. Съобщението идва от започнали снощи съвет на лидерите на страните-членки в Брюксел

Предлага се властите да могат да налагат глоби от най-малко 4 процента от оборота. В момента органите за защита на потребителите в ЕС могат да налагат единствено малки глоби, а някои въобще нямат правомощия да санкционират компании за нарушаване на законодателството в тази област.

 

Предвижда се също законодателството да покрие и "безплатните" цифрови услуги, за които потребителите предоставят свои лични данни, вместо да плащат пари - като съхраняването на данни в облак, социалните медии и електронните пощи, а най-потърпевши да бъдат Facebook и Gmail.

 

 

Лидерите от ЕС призоваха социалните мрежи да гарантират прозрачни практики и да положат усилия за пълна защита на личния живот и личните данни на гражданите.

Като цяло европейските закони са много по-строги от американските, но се очаква скандалът с ползването на 50 млн. профила в предизборната кампания да окаже голямо влияние и върху американските регулации.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...