Протест и контрапротест се сляха: Политици, яки момчета и спрени трамваи в София (видео) - 24novini.bg

Протест и контрапротест се сляха: Политици, яки момчета и спрени трамваи в София (видео)

Над 3000 души бяха пред Съдебната палата тази вечер в протест против номинацията на Иван Гешев за главен прокурор Свободна Европа
10.09.2019 | 20:46
(1 глас)

Политици, граждани, група младежи с черни фланелки и татуировки, скрили лицата си зад тъмни очила, спрени трамваи и затворено движение бе ситуацията пред Съдебната палата в София, където протест и контрапротест се смесиха. "Свободна Европа" показа видео без коментар от събитията тази вечер.

 

 

Проявите са, съответно, срещу номинирането на Иван Гешев за главен прокурор, организиран от инициативата "Правосъдие за всеки"

и за неговата кандидатура, и протест в защита на Иван Гешев.

Тактиката на контрапортестиращите е да се смесят с протестиращите, за да изгеждат яките момчета част от протеста, пишат няколко столични медии, чиито репортери също са на мястото и видяха прегрупирането.

Маршрутът на контрапротестиращите тръгна от площад "Александър Батенберг" до сградата на Булбанк, а протестиращите срещу номинацията на Гешев бяха пред Съдебната палата.

Участниците в Марша за законност, който по същество е контрапортестът в подкрепа на Иван Гешев, скандират "Гешев е законът" и "Гешев - закон и ред".

Чуваха се викове "Оставка" и "Мафия!" пък от страна на протестиращите срещу Гешев.

Протестът започна с речи на Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" и адвокат Емил Георгиев, който беше кандидат за евродепутат от "Демократична България".

Поддръжници на организацията "БОЕЦ", чийто лидер е Георги Георгиев, също са на мястото на протеста.

Чуват се гласове за издигане на кандидатурата на следовател Бойко Атанасов за главен прокурор, има обаче и надписи в подкрепа на Иван Гешев от страна на контрапортестиращите.

Сред протестиращите са и бившият правосъден министър Христо Иванов - председател на партията "Да, България", Николай Колев-Босия, известен с това, че хвърляше домати по парламента и след това се подложи на гладна стачка заради корупцията при издаването на шофьорски книжки, Антоанета Цонева и лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов

Движението на градския транспорт пред Съдебната палата е блокирано, съобщи Столичната община.

Трамваите пред Съдебната палата и ул. "Алабин" бяха спрени от движение.

Десетки полицаи от различни видове полиция осигуряваха реда, а на мястото имаше над 20 патрулни коли. В съседните улици също имаше засилено полицейско присъствие.

Имаше напрежение между двете групи протестиращи, но не се съобщава за сблъсъци никъде по трасетата на разрешените маршрути.

В пространството пред Съдебната палата имаше видимо над 3000 души,

но МВР не е обявило официално какъв е броят на участниците.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...