Порно с политици и медии в порнодържавата на Борисов - 24novini.bg

Порно с политици и медии в порнодържавата на Борисов

И Борисов, и Фандъкова се възмутиха от порно снимките, но дали ГЕРБ ще промени закона е въпросът И Борисов, и Фандъкова се възмутиха от порно снимките, но дали ГЕРБ ще промени закона е въпросът
06.09.2019 | 10:40
(2 гласа)

Късно снощи премиерът Бойко Борисов публикува пост във фейсбук по повод показаните от медия порно снимки на приятелката на кандидата на Христо Иванов за кмет на столицата - арх. Борислав Игнатов. Жената е показана със секс-атрибути отвъд всякакви журналистически стандарти за щадене на личното достойнство.

 

Не приемам опитите чрез публикуването на лични снимки на едно момиче да се уязви кандидат за кмет на София. С подобни похвати се прекрачват граници, които досега не са били преминавани. Бил съм атакуван многократно по подобен начин.

Не приемам такъв тип действия и категорично ги осъждам, казва Борисов.

Малко по-късно към него се присъедини и столичният кмет Йорданка Фандъкова, като обясни в поста, че като жена и политик намира публикуваното за недопустимо прекрачване на границите на личния живот и достойнство и че след изборите пак "трябва да останем човеци".

Подобна позиция публикува и депутатът Крум Зарков от БСП: Намирам за абсолютно дъно, за нетърпима мерзост, за най-долнопробно поведение, да атакуваш политическия си опонент с личните снимки на негови близки. Нито секунда няма да търпя в листата си споделящите подобни публикации, а всеки тиражиращ ги тук или в живия живот заслужава единствено презрение. На потърпевшите декларирам цялото си съчувствие и солидарност", пише той.

Всичко това щяха да са достойни знаци от политици за нарушаване на обществено-приемливите граници от страна на медията, публикувала снимките. Но, уви, реакциите на тези политици не са това.

Постовете им във Фейсук са поза. Лицемерна и фасадна позиция, отвъд която щабовете на партиите злорадстват - кандидатът Игнатов надали ще се съвземе лесно след подобен удар, а неговите избиратели могат да се "издърпат" удобно към ГЕРБ и БСП, като се демонстрира съпричастност към поваления Игнатов.

Тоест, пишещите тези постове наистина се възмущават, вероятно. Но пък случилото се, от друга страна, е удобно за хода на кампаниите им.

Позициите на ГЕРБ и БСП са лицемерни, защото и Борисов, и Зарков, и Фандъкова

са в ръководствата на двете големи партии - управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП. Стига да искат наистина, в рамките на по-малко от 14 дни, вместо постове във Фейсбук, те могат да съберат мнозинство, да гласуват промени на две четения и да наложат в медийния закон такива норми, че за подобни публикации медиите да поучават строги глоби и наказания. Така още преди да е официално открита кампанията на 27 септември, България може да има съременни законови разпоредби срещу подобен неприемлив медиен подход, насочен срещу личността и доброто име на публичните участници в кампаниите и техните близки.

Не само че това не е направено, но и е фасадно подменено с уж загрижени постове колко лошо било да се публикуват такива снимки. Загрижени за пред хората. Понеже сме в кампания и трябва да има уж солидарност. Тези постовете са удобно отбиване на номера от истинската тема:

ще променят ли ГЕРБ и БСП закона и институционалната санкция така, че подобни деяния да не остават безнаказани?

Първо. В парламента действие няма да се предприеме нито от Фандъкова - заместник-председател на партията с мнозинството, нито от Борисов, чиито депутати могат да направят промяната, нито от Зарков - земестник-председател на парламентарната група на БСП.

Второ и важно - тримата политици биха могли да изискат, и публично, СЕМ да се сезира и да провери случая.

СЕМ се запълва с номинирани от парламентарните групи хора. И гласувани от депутатите на мнозинството и опозицията.

Трето - същите трима биха могли да организират извънредно заседание на комисията за медиите в парламента и там депутатите от ГЕРБ и БСП да осъществят контрол. И, не, Фандъкова не е невинна - тя е заместник-председател на ГЕРБ. Тя може, и като жена, да поиска да бъде изслушана от колегите си в групата и комисията в парламента, за да защити, вече институционално, а не пиарски и рекламно във Фейсбук, позицията си на възмутена.

Защото работата на политиците е да предлагат решения. В институциите. Чрез институционалните си правомощия. А не да се възмущават с постове във Фейсбук.

Четвърто - ГЕРБ са уж десни и свободата на словото и върховенството на закона следва да са десните ценности, които да отстояват. БСП пък са леви, но демокрацията, колкото и да и е отнела, според Корнелия Нинова, все пак им даде, още на Кръглата маса преди 30 години, равни права с управляващите да се изразяват свободно и да имат достъп до медии. Така, те биха могли да направят регистър на медийната собственост и договорите на медиите с властта, за да стане ясно за гражданите кой зад коя медия стои. Е, около 30 години вече за такъв регистър се говори, но не е направен. Точно толкова години БСП са във властта, а ГЕРБ - от над 10 години. Време са имали, воля нямат.

Пето - Народното събрание може да излезе с декларация за честна и почтена кампанията и зачитане на личното достойноство на участниците. Редно е да призове медиите да се присъединят към нея писмено и да декларират спазването на журналистическите стандарти и Етичния кодекс на медиите.

Редно е да го направи и самата журналистическа гилдия.

Нищо от това обаче няма да се случи заради пари, обвързаности и специфики в собствеността на медиите. Заради договори по европейските програми, които медиите сключват с управляващите и заради предстоящите за сключване договори между партийните централи и медиите за кампанията за местните избори.

И още един щрих -

кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова има нула негативни публикации в същата медия,

нула негативни има и за Борисов, доста негативни има за някои депутати от БСП, но за други от БСП има нула негативни публикации.

За цяла поредица политици пък има само негативни публкации.

Тоест, плаща се - и за порното в отношенията между медии и политици, и за изборите, и за порновърховенството на закона в порнодържавата на премиера Бойко Борисов. В която нито страх от закона има, нито срам от хората.

Вчера следобед стотици кандидати за кметове и съветници, депутати, политици и техните партньор(к)и са трили домашно порно и голи снимки от смартфоните си.Трили са ги от облаците, флашките, вайбърите и компютрите си. Докато са се възмущавали във Фейсбук, вероятно.

В избори сме.

И въпросът КОЙ остава висящ - и към Борисов, Фандъкова и БСП, но и към СЕМ, ЦИК, прокуратурата, към кандидата за главен прокурор, КЗЛД и президента. КОЙ приема порното с политици и медии за нормално?

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...