Едва 570 евро заплата у нас, над 2100 в Испания и Франция - 24novini.bg

Едва 570 евро заплата у нас, над 2100 в Испания и Франция

По цени настигаме европейците, но сме в пъти по-бедни по заплати и стандарт на живот По цени настигаме европейците, но сме в пъти по-бедни по заплати и стандарт на живот
01.09.2019 | 22:00
(0 гласа)

Жизненият стандарт на българина е едва 56% от този на средния европеец, сочат данни на Евростат. За определяне на показателя от Евростат използват показателя за действително индивидуално потребление (AIC), по който се нареждаме на последно място в ЕС.

 

 

За четири години жизненият ни стандарт е нараснал от 53% на 56% от средното ниво за ЕС.

В същото време условията за живот в съседни нам държави, като Румъния например, се подобряват с много по-бързи темпове, става ясно още от статистиката. . 

По БВП на човек от населението отново сме на последно място. 

Отново от изчисления на Евростат става ясно, че

част от цените на стоки в България се доближават до средното ниво в Европа

Цените на млякото, сиренето и яйцата достигат 98% от средното за ЕС. При хляба и зърнените храни имаме втората най-ниска цена в Европа - 62% от средното за Съюза, а именно с тези цени се заиграват напоследък политическите партии. И при месото сме сред европейците, които пазаруват на по-ниски спрямо общия пазар цени. 

За сметка на всичко останало алкохолът и цигарите у нас са най-евтини в ЕС.

Според данни на Евростат българите харчат най-голяма част от бюджета си именно за храна и сме първи в Европа по този показател. А това е ясен знак, че цените са скъпи за потребителите, което от своя страна се потвърждава от факта, че имаме най-ниския стандарт на живот в ЕС. 

 

Проверка на 24новини показва и друга тенденция. 

Докато у нас средната заплата за страната е около 570 евро

(а ако изключим няколко големи града- около 300), то

в Германия в 3770 евро, във Франция 2957 евро, в Испания 2189 евро, във Великобритания 2498 евро,

а в съседна Гърция, която преживя изключително тежка икономическа криза, средната заплата е над 1000 евро.

Не е учудващ фактът, че все повече просперира и посредничеството за поръки от европейски сайтове за качествени дрехи и други стоки, както и множеството групи в социалната мрежа, в които хората се уговарят да купят лекарства или дръг вид продукти от други страни, включително и Турция, тъй като са в пъти по-евтини. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...