Чумата се разраства, протестите също - 24novini.bg

Чумата се разраства, протестите също

05.08.2019 | 20:52
(0 гласа)

Първи случай на африканска чума по свинете беше потвърден в Югозападна България. Болестта е открита в дива свиня в ловно стопанство "Искър" край Самоков, съвсем близо до София. 

 

В същото време четвърто денонощие продължава протестът на животновъди край село Крушаре и блокадата на пътя Сливен - Ямбол. 

 

В късния следобяд се стигна и до инцидент след като водач на автомобил не спря заради блокадата и в опит да премине удари по крака протестиращ.

За щастие след намеса на полицията не се е стигнало до по-сериозно напрежение. Мъжъте  леко пострадал. 

В Сливенско влязоха и първите екипи с ветеринарни лекари, които започват евтаназирането на прасетата. Това покачи градуса на напрежението в областта.

Фермери заплашиха да запалят фермите си, но да не дадат на ветеринарите да влязат в тях. 

 

Протести започнаха и в Първомайско срещу убиването на домашните прасета.

Те настояват да се отмени заповедта за умъртвяването им, която е превантивна мярка срещу разпространението на чумата в 20-километровите зони от фермите за прасета.

В коментар министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че най-голяма е съпротивата на местата, където прасета се отглеждат без всякакво спазване на правила. А в "нелегални" ферми в Сливенско се отглеждали над 5000 свине. 

Тук въпросът, който задават хората обаче е, защо институциите не са упражнили контрол и не са описали фермите и животните в тях, каквито са задълженията им. Заради неупражнен контрол, в момента на хората се отказват обезщетения, защото не могат да докажат наличието на отглеждани прасето, обясняват протестиращите затворения кръг.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...