(Без)действия за чумата. И пак народът плаща сметката - 24novini.bg

(Без)действия за чумата. И пак народът плаща сметката

27.07.2019 | 17:00
(0 гласа)

От миналото лято българските институции обясняват на населението как защитават страната от навлизането на африканската чума по свинете, която взе над 140 000 жертви в съседна Румъния. Направи се ограда, сложи се вълча урина, както и табели на границата да не се внася месо от северната съседка.

Миналата година 24новини.бг показа мерките на границата: как човек на столче с туба трябва да дезинфекцира преминаващите автомобили,

за да не се пренесе чумата у нас. Тогава машината само бръмчеше, без да пуска препарат, а видео, изпратено от наш читател от ГКПП Видин - Калафат, показва, че човекът дори го няма, а колите си преминават без дезинфекция. 

Африканската чума дойде в началото на месец юли и започна от Плевенско, мина през Велико Търново, Враца, стигна до Бургаско и Русе.

Вече е обявено бедствено положение в няколко области - Плевен, Разград, Русе.

В Добрич, пък, собственик на свинеферма обеща по 250 лева на всеки човек, който убие домашното си прасе, за да не се разпространява болестта

Докато на границата няколко мъже са оставени с тубите под горещините като единствена преграда между чумата от Румъния и българската територия, у нас вече са убити близо 100 хиляди прасета - една шеста от всички в страната - заради наличието на болестта като само в една ферма в Русенско убитите са 17 000, в друга ферма в село Бръшлен са 40 000, а в село Сливо поле 30 000.  

Днес беше съобщено за 22-ро огнище на чума,

а земеделският министър Десислава Танева обяви, че очаква още положителни проби. 

Премиерът Борисов обвини румънските туристи, че са ни донесли чумата. А шефът на БАБХ - румънските кебапчета.

Д-р Дамян Илиев обясни, че "у нас е дошла болестта не само с дивите свине, но и пренесена от хората. В тези зони с огнища (бел. ред. Плевенско), знам, че има хора, ходили да си купуват кебапчета в Румъния". Той поясни, че болестта устоява около 3-4 месеца и в мъртвото месо. На границата има поставени табели за внасяне на месо, но никой не проверява, а и хората не са достатъчно информирани за тази опасност.

Редица си задават въпроса дали само пътуващите са виновни и къде са институциите на държавата, които имаха цяла година да направят поне информационна кампания как може да се намали рискът от чума.

 

Преди седмица министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни, че армията се включва в контрола върху предвижването на хора и превозни средства в районите, в които има африканска чума по свинетеЗабрани се и продажбата на свинско месо от фермерските пазари. 

Така институциите засилиха вътрешния контрол, поне според обявеното пред медиите, оставяйки на границата мъжете с тубите сами. Напрактика изглежда, че мерките, особено на входа на страната, са повече на хартия, отколкото реални, а някои дори биха ги описали като смешни...

преградата с чумата, която може да струва на бизнеса и държавата над 2 млрд. лева, да са няколко мъже с туба и столче. 

Но в държавата на Бойко Борисов и преди чума и по време на чума е така!

Институциите уверяваха, че всичко е под контрол, че са били взети всички мерки, но чумата е упорита и няма как при такава епидемия в Румъния, да не ни достигне. 

Преди няколко дни еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис не скри разочарованието си българските власти заради несправянето с африканската чума по свинете

и обяви, че властта не е направила достатъчно, за да бъде спряна болестта. 

И след като еврокомисарят се намеси, казвайки истината, за която многократно сме сигнализирали, за която предупреждават от бизнеса и ловците от месеци, последваха и половинчати оправдания, но и признания, че все пак не всичко е направено както трябва. 

Министърът на земеделието и храните Десислва Танева призна, че мерките са закъснели

 

Оказа се, че уж областните епизоотични комисии се подготвяли цяла година, а в Русенско се стигна до протести заради определяне на мястото за загробване на прасетата, тъй като то не било съгласувано с местната власти земеделците, чиято продукция се застрашава.  А от БАБХ продължиха с признанията и посочиха като проблем трите най-важни мерки за превенция на чумата - редуциране на популацията на дивите животни, с ликвидирането на стопанствата тип „заден двор“ и недобро информиране на хората. 

А в коментарите очаквано се включиха и политиците - опозицията обвини управляващите, че нищо не са свършили, а властта се защити и обясни, че са взети редица мерки. 

От ДПС заявиха, че мерките, които управляващите взеха досега са неадекватни, нелогични, закъснели, некоординирани

"Оградата беше, като за детска площадка, висока един метър. Около нея намериха едно прасе и то умряло от смях", добави депутат от ДПС.

А според БСП с оградата е имало" успиване на хората, че всичко ще е наред и ще бъдем предпазени".

От ВМРО пък увериха, че мерките срещу чумата са адекватни и малко закъснели. Дори обвиниха партньорите, че не са ги послушали за законови промени, с които да с еоблекчи лова на дива свиня още през 2017 година, за да се предотврати навлизането на болестта.

Очакват се нови огнища на чума, бизнесът е заплашен от фалити, а цял сектор - от изчезване,

а държавата все по-трудно успява да убеди населението, че се справя. 

Експерти предупреждават, че цената на свинското месо ще се покачи значително, което означава, че отново обикновеният българин ще плати за безхаберието на правителството на Борисов, както ще се случи и с глобата на НАП, както стана миналото лято с Търговския регистър, с чумата по дребните преживни животни и още редица подобни примери. 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...