Аспаруховият мост се руши, роми окрали стълбищата в колоните - 24novini.bg

Аспаруховият мост се руши, роми окрали стълбищата в колоните

Роми окрали стълбищата от колоните на Аспаруховия мост, конструкцията на съоръжението се руши Роми окрали стълбищата от колоните на Аспаруховия мост, конструкцията на съоръжението се руши
25.07.2019 | 17:30
(0 гласа)

Състоянието на Аспарухов мост в момента е плачевно, коментира пред Дарик инж. Марин Добрев, който е участвал в изграждането на съоръжението от самото му начало до пускането му в експлоатация през 1976 г.

 

„Най-крещящо е положението с металната конструкция. Хидроизолацията й от страната на морето не е направена добре. Асфалтовото покритие е компрометирано, а парапетът е целият ръждясал”, казва инженерът.

 

Според инж. Добрев спешно трябва да се направили профилактика на съоръжението, тъй като последният цялостен ремонт е правен в края на миналия век.

„Няма метална конструкция, която без обслужване може да издържи 20 години и то при активна морска среда. Който иска, може да отвори как се поддържат мостовете в Ню Йорк.

Няма асфалт, който да е издържал 20 години и да бъде в това състояние, което горе-долу е приемливо", каза той и посочи, че

"всички мостове в България, които са правени след Аспаруховия, са обрушени и цялата арматура се вижда на длан – бетоновото покритие е паднало."

"Във вътрешността на колоните през 5 метра има диафрагми и шахматно са разположени стълбища, за да можеш да се качиш. По моя информация стълбите вече ги няма – братята от наводнението в квартал „Аспарухово” са ги превърнали в капитал. Вратите са разбити тотално", казва той.

Когато отваряхме металната конструкция през 2000-та година, за да проверяваме, вътре беше уникум от спринцовки. Тогава се провериха всичките 78 000 болта и се дозатегнаха. Оттогава никой не се е качвал”.

Инж. Добрев препоръчва още да се направи много строга профилактика на предварително напрегнатите греди. „В Италия, въпреки че скоро там падна мост, има практика да се обследва предварително напрегнатият бетон след 20 години, защото могат да се появяват пукнати. Трябва да се провери и състоянието на лагерите, защото преди 19 години имаше скъсано водещо въже на единия ролков лагер. Най-малкото трябва да се направи едно смазване”, добави още инж. Марин Добрев.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...