Еврокомисар обвини кабинета на Борисов, че е небрежен към чумата - 24novini.bg

Еврокомисар обвини кабинета на Борисов, че е небрежен към чумата

Еврокомисар Витянис Андрюкайтис обвини правителството на Борисов в небрежност и че "някой не си е свършил работата" Еврокомисар Витянис Андрюкайтис обвини правителството на Борисов в небрежност и че "някой не си е свършил работата"
25.07.2019 | 10:20
(0 гласа)

„Точно такъв пик в чумата по свинете е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал“.

Това каза пред БНР еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис,

който не скри разочарованието си българските власти заради несправянето с африканската чума по свинете.

Досега в страната регистрираните огнища на заразата са 19. Бедствено положение е обявено само вчера в областите Русе, Плевен и Разград.

Андрюкайтис настоява властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки.

"Тези три думи – "във всяка къща", са много важни, каза той. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат,

както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство", посочи европейският комисар.

Екип на ЕК е в момента в България, за да оцени щетите от болестта, като се очаква работата му да приключи днес.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...