Бизнесът със сигнал до КЗК срещу Ковачки - 24novini.bg

Бизнесът със сигнал до КЗК срещу Ковачки

22.07.2019 | 21:00
(0 гласа)

Четирите големи обединения на бизнеса – АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП изпратиха сигнал до Комисията за защита на конкуренцията. Те искат от КЗК да разследва свързаност между дружества, производители на електроенергия и търгуващи на борсата, която според тях изкривява пазара и цените на тока за бизнеса.

 

Според бизнеса групата от фирми, свързани с Христо Ковачки, нарушава принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство.

 

Списък на свързаните производители, чието електроенергия е изкупена от дружеството

Снимка: Списък на свързаните производители, чието електроенергия е изкупена от дружеството

В писмото си до КЗК те се позовават на публични данни и обстоятелства в последните месеци, които, според тях, доказват наличието на недопустима концентрация и/или картелно споразумение.
От бизнеса твърдят, че при свързаността между производителите и търговеца са

„налице и условия за изкуствено създаване на дефицит на електрическа енергия чрез ограничаване на собственото производство и едновременно с това изкупуване чрез свързани търговци на цялото предлагано от държавните дружества – производители количество електроенергия на борсата“.

Според работодателите няколко свързани търговци са се явили на търг за мощностите на АЕЦ „Козлодуй“ като са сключили договор за предлаганото количество, а после го препродавали помежду си.

„Преразпределените между тези търговци количества електроенергия се продава на клиентите им – частни субекти и публични възложители при условия и цени, които заобикалят пазарния борсов механизъм“, посочват от бизнеса.

 

„Пряка последица от действията на икономически свързаните субекти е ограничаването на възможностите на останалите търговци на свободния пазар на електроенергия да закупуват електрическа енергия при ясни и конкурентни условия.
Описаният модел на поведение на гореизброените дружества нарушава функционирането на либерализирания пазар на електроенергия.

По този начин се създават условия за постоянен дефицит на електрическа енергия и непазарно формиране на цената й. Този процес пряко и негативно рефлектира върху функционирането на цялата българска икономика“,

посочват работодателите.

Те призовават КЗК да провери изложените факти и да се произнесе има ли нарушаване на законодателството.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...