До 20 млн. евро санкции за НАП заради изтичането на информация - 24novini.bg

До 20 млн. евро санкции за НАП заради изтичането на информация

17.07.2019 | 08:00
(0 гласа)

Срокът, в който НАП трябва да уведоми Комисията за защита на личните данни какво е атакувано от хакери и до каква информация са имали достъп при атаката, обявена в понеделник, е 72 часа. От КЗЛД трябва да предоставят препоръки как да се избегне подобен теч на информация и могат да наложат санкции. 

 

Според Регламента наказанието може да достигне до 20 млн. евро, стана ясно от думите на председателя на КЗЛД Венцислав Караджов пред бТВ.

 

Към този момент не е ясно каква ще е санкцията към НАП.

Според КЗЛД, обаче, платформите, на които са изградени системите на Приходната агенция са остарели и не отговарят на съвременните изисквания. Именно това е създало възможност за пробив в системата.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел заяви, че ЕК е готова да изпрати експерти в България, а ко това е необходимо, а новата Киберагенция има готовност да помогне за установяване на инцидента и технически да бъде направен капацитетът по-резистентен на атаки.

Вчера близо 14 часа държавата беше в ступор, а институциите не знаеха какво да кажат и направят след безпрецедентната кибер-атака.

Вътрешният министър Младен Маринов изрази мнение, че хакерите са писали от руски имейл, а атаката била, тъй като България гласувала 2,1 млрд. евро за купуване на новите си самолети от САЩ.

Веднага след това обаче IT-ксперти опровергаха МВР, че атаката идва от Русия, като я нарекоха "IT Чернобил".

 

Последва мълчание от всички власти в държавата - вкл. премиер, президент и главен прокурор, докато от НАП бяха задължени да дадат брифинг, на който съобщиха, че проверяват изтеклите масиви. После те потвръдиха размера на атаката. Данните се разпространяват свободно с линкове между хората.

Малко по-късно хакерът съобщи с имейл до телевизия, че е руснак, женен за българка,

познава системата на НАП и от нея изтичат масиви от 11 години.

Брифинг след спешно заседание дадоха и министърът на финансите и министърът на вътрешните работи. Единият - на МВР - твърдеше, че има руска следа в атаката, а другият - че няма. Горанов добави, че са разбили НАП чрез модула за връщане на ДДС, а държавата нямала пари да наема в администрацията скъпо платени IT-експерти. Самият министър на финансите Горанов опроверга министъра на МВР Маринов, че хакерската атака е заради купуването на изтребителите Ф-16. По-късно Горанов обясни, че няма риск от изтичането на данни, а двамата министри - на финансите и вътрешните работи, обясниха на депутатите какво се е случило при атаката. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...