Протестът на Горубляне дава консултации за защита на собствеността - 24novini.bg

Протестът на Горубляне дава консултации за защита на собствеността

И днес протестиращи от Горубляне затвориха "Цариградско шосе" И днес протестиращи от Горубляне затвориха "Цариградско шосе" снимки: Фейсбук Горубляне
16.07.2019 | 20:32
(1 глас)

Продължава протестът на жители на столичния квартал „Горубляне“, които протестират в защита на частната си собственост. 

 

Ежедневният протест започна миналата седмица и продължава и тази с блокиранре на бул. „Цариградско шосе“ всеки ден от 18:30 часа за около час.

 

От Инициативния комитет разположиха на кръстовището и маса, която символизира офис на открито, и даваха съвети на засегантио граждани как да защитят частната си собственост. Вчера те призоваха всички засегнати от отчужденията на имоти в София без да бъде заплатено да заседат искове срещу Столична община.

gorublqne protest 16.07 1

Още преди седмици протестиращите поискаха среща с премиера Борисов, който е и бивш кмет на София, за да обсъдят проблемите, но за такава до момента не е ставала дума. 

Хората са изморени от обещанията на Столична община и протестът е единствената форма на изразяване, която им е останала като се надяват да бъдат чути. 

Гражданите са против промените в Закона за държавната собственост, които предвиждат отчуждаване на имоти без да бъдат заплатени предварително. Те настояват да има срок за изплащане на обезщетенията. Според тях по този начин се прави законно отнемането на частно имущество. Още при приемането на промените в закона те внесоха писмо до омбудсмана Мая Манолова, с което я призоваваха да сезира Конституционния съд за поправките в Закона за държавната собственост. Президентът Румен Радев наложи вето на текстовете след среща с протестиращите, но то беше преодоляно от депутатите.

 

Според протестиращите трябва да се въведе срок, в който ако не бъде изпълнен проектът, заради който имотът е отнет, той да бъде върнат, тъй като такъв в момента няма, а част от земите са отнети още преди 25 години. 

От февруари насам протестиращите блокират движението по натоварения булевард няколко пъти. До момента обаче проблемът им с отчуждени и неплатени имоти не е решен, именно затова започнаха ежедневните блокади.  Хората искат справедливи обещетения за имотите, които са отчуждени. Много от тях коментират, че отчуждаването е начин за национализация.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...