Борисов и Радев мълчат за източените масиви, НАП хленчи - 24novini.bg

Борисов и Радев мълчат за източените масиви, НАП хленчи

Премиер и президент мълчат за иточените данни, докато общественото мнени есе управялва от слухове и страхове Премиер и президент мълчат за иточените данни, докато общественото мнени есе управялва от слухове и страхове
16.07.2019 | 10:20
(0 гласа)

Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви пред Би Ти Ви днес, че в момента се проверява всеки един от милионите записи и това дали има теч на информация. По думите проверките трябва да установят дали източените данни са действителни.

 "Твърди се, че тези данни са чувствителни от данъчните декларации.

В момента с правоохранителните органи опитваме да разберем дали са достъпили до НАП по неоторизиран начин", каза той.

Преди минути вътрешнитя министър Младен Маринов обясни в btV, че се бил чул тази сутрин Явор Колев и можел да потвръди, че имало нерегламентирано влизане в НАП. Също каза, че не бил специалист по политически анализи - нещо, в което всички отдавна му вярваме, както и че атаката била свързана с вчерашното решение за купуването на Ф-16.

Маринов спомена руски имейл и накрая каза, че може би имало "откраднати много данни", но това не се било случвало само у нас.

Разбира се, тези изявления - и на говорителя на НАП, и на вътрешния министър Младен Маринов - до час ще породят карикатури, вицове и мемета в социалните мрежи, а извън шегата могат да бъдат сметнати от хората като хленч и тотално безотговорно отоншение на НАП и МВР към дълга им да информират обществеността, особено в кризи.

България има десетки органи, на които данъкоплатците плащат, и цяла Агенция за електронно управление, МВР, ДАНС, прокуратура и общо над 800 институции, които следва да са подсигурени срещу подобни атака.

Единствената налична информация към момента е от имейла на самите хакери, 10 часа по-късно. И от изявленията, цитирани по-горе, които са, меко казано, некомпетентни и политически безотговорни.

Срещу позицията на хакерите, тоест, няма обявена позиция на държавата.

Няма брифинг на нито една институция, няма списък на засегнатите институции и масиви, няма длъжностно лице, което да съобщи на гражданите колко от тях са засегнати, какви данни са източени - нещо, което ако хакерите знаят снощи, а властта не знае 10 часа по-късно, значи

държавата на Борисов е сериозно сгрешена.

Няма и прагматично отношение на Министерския съвет и прокуратурата, които първо да разяснят на хората последиците и след това да съобщат за взетите мерки. За да покажат, че има законност и върховенство на правото. И че държавата може да защити гражданите си.

Тук никъде не смоменаваме и съвети към самите граждани

как да помогнат на органите и да се предпазят сами от евентуални измами с личните им данни,

правещи се в този момент от някого някъде.

Брифинг не е даден от Министерския съвет, от групите на управляващите и опозицията в парламента , не е свикана Комисията за сигурност в Народното събрание (оглавявана от ГЕРБ), не е свикан КСНС от президента Румен Радев заради безпрецедентната атака.

Позиции не са обявили нито министърът на Транспорта и ниформационните технологии Росен Желязков, нито финансовият министър Владислав Горанов, от чието министерство са източени масивити, нито премиерът Бойко Борисов, нито главният прокурор Сотир Цацаров, нито ДАНС, което допълнително подсилва съмненията, че

управляващите и властите са зашеметени от атаката,

не умеят да управляват комуникационно кризата, в която не попада само и единствено България, и се водят от рефлекса да крият информацията, тъй като още не знаят размера на щетите. Или още по-лошо - знаят го и е твръде голям, за да се оповести публично.

През това време обаче общественото мнение се управлява от слухове и фалшива информация, от страхове, които лесно могат да ескалират до публично напрежение.

А в кризи, както знаем, хората намират един виновен - човека с най-много власт, тоест премиерът Борисов.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...