Родители на деца с онкохематологични заболявания излизат на протест - 24novini.bg

Родители на деца с онкохематологични заболявания излизат на протест

11.07.2019 | 08:00
(0 гласа)

Всяка година в България между 150 и 200 деца на година се разболяват от различни онкохематологични заболявания. Заради администраивни спънки при отпускането на лекарства, които забавят лечението, родители излизат днес на протест пред Министерството на здравеопазването.

От Сдружението на децата с онкохематологични заболявания настояват

да се улесни процедурата, по която се получава разрешение за финансиране на лекарства, неразрешени за употреба у нас

от Комисията за лечение на деца към Здравната каса.

Пред БНР Маргарита Стефанова, управител на Сдружението, заяви, че целта на протеста е да бъде намерено трайно решение по въпроса с осигуряване на всички необходими лекарства за провеждане на лечението на децата с онкохематологични заболявания.

Родителите алармират, че проблемът е от поне 10 година, а всички министри досега са го пренебрегвали.

Преди време те дори призоваха министър Кирил Ананиев да качи на един самолет хората, били на поста преди него, и заедно да търсят в чужбина лекарства за децата.

 

Сред причините за протеста е и прехвърлянето на Фонда за лечение на деца към Комисията за лечение на деца към Националната здравно-осигурителна каса.

Стефанова поясни, че след закриването на Фонда, процедурата с лекарствата е преминала към НЗОК, което допълнително я усложнява.

Родителите настояват да бъде съкратена процедурата по отпускане на средства за лекарства на децата им и необходимите медикаменти да са налични в аптеките, за да не се чака със седмици за започване на лечението.

След среща с шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев с родителите от Касата миналата седмица изпратиха до Министерството предложения за промени, облекчаващи процедурата

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...