Министерски съвет одобри сделката за F16 - 24novini.bg

Министерски съвет одобри сделката за F16

България ще купи F16, съобщи министърът на отбраната. България ще купи F16, съобщи министърът на отбраната.
10.07.2019 | 13:28
(0 гласа)

България ще купи американските изтребители F-16. Министерският съвет прие доклада, подписан от четирима министри, прие проектите за договори за доставка на F-16 и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

 Той обясни, че купуваме общо осем самолета - два двуместни и шест едноместни. Изтребителите ще бъдат в България през 2023 година.

Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение. Вторият договор касае бойни припаси за самолета, а третият - ракетите въздух-въздух. Последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление.

„В рамките на четири документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение, въоръжение, което прави самолета многофункционален”,

каза Запрянов и

посочи цена от 1,256 млрд. долара.

 Министърът на отбраната Красимир Каракачанов от ВМРО обаче категорично заяви, че цената, която България ще плати ще е под 1,2 млрд. долара

„Намираме се в процедура Конгресът на САЩ да поеме около 60 млн. долара допълнително“, обясни той.


По думите на Каракачанов, ако тези 60 млн. бъдат одобрени от конгреса, реалната цена ще падне с милиони.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...