Скандал! ГЕРБ и "патриотите" премахват машинното гласуване - 24novini.bg

Скандал! ГЕРБ и "патриотите" премахват машинното гласуване

Машинното гласуване на парламентарни и местни избори ще отпадне, според промени в закона, внесени от ГЕРБ и "патриотите" Машинното гласуване на парламентарни и местни избори ще отпадне, според промени в закона, внесени от ГЕРБ и "патриотите"
09.07.2019 | 12:30
(0 гласа)

Парламентарната група на ГЕРБ предлага машинното гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори. Това заяви депутатът от ГЕРБ Анна Александрова по време на пресконференция във връзка с предложения за законодателни промени в Изборния кодекс.

 
"Преди минути предприехме законодателна инициатива - промяна в Изборния кодекс, подписана от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. 

Тя е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване“, отбеляза Александрова и цитирана от „Фокус“.
 

От нейните думи става ясно, че основният закон няма да бъде коригиран, а единствено преходни и заключителни разпоредби,

които да регламентират машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори.

На изборите за президент и европейски машинното гласуване ще остане, уточни народният представител.

Припомняме, че на 26 юни ЦИК излезе с критичен анализ за машинното гласуване и посочиха, че цената на такъв глас е била по 59 лева. 

Още тогава попитахме дали ЦИК не агитира срещу машинното гласуване, а редица експерти излязоха с подобно становище. 

Докладът и изявленията на членове на ЦИК стана повод омбудмснаът Мая Манолова също да се усъмни, че Комисията и депутати започват кампания срещу машинното гласуване. Въпреки че няма преки ангажименти към типа гласуване, Манолова организира дискусия с полицити и експери за преодоляване на проблемите с този вид гласуване, така че то да протече гладко на местните избори. Тя изпрати препоръки до ЦИК и депутатите. 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...