Година след чумата в Шарково подаряват агнета на хората - 24novini.bg

Година след чумата в Шарково подаряват агнета на хората

09.07.2019 | 08:58
(0 гласа)

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация ще дари 100 агнета на стопаните в село Шарково, които миналата година бяха засегнати от чумата по дребните преживни животни. 

 

БАБХ влезе в селото, след което бяха евтаназирани животните, а бизнесът призова хората да не крият козете и овците, за да няма заплаха за разпространение на болестта. Тогава беше обещано, че стопаните ще получат нови животни.

 

След евтаназирането на животните държавата даде обезщетения на собствениците, които според редица от тях не бяха достатъчни.

 

Даряват се животни от добри породи. Стойността е 50 000 лева. От НОКА са се обърнали към бизнеса и повече от тях са откликнали, както обещаха миналата година. 

Искаме хората да пеодолеят страха си да гледат пак животни тук. Надяваме се, че по този начин хората ще продолеят стреса, който преживяха. 

Баба Дора вече е усмихната. Има си една козичка, а от днес има и агънца. Тя е получила обезщетение от 140 лева за убитите кози. Дано Господ ми дава здраве да се радвамна моята козичка, която ми дава 3 литра мляко,

каза тя пред Нова телевизия. 

Почти година след ситуацията, която предизвика и протести заради избиването на животни, преди да са излезли пробите, собствениците ще получат агнета. Сред тези хора е и баба Дора, която стана своеобразен символ на протестите и човешката драма при избиването на животните.

Припомняме, че в края на миналия юли миналата година хора от цялата страна отидоха в Шарково, за да защитят собствениците, имаше протести, но полицията не ги допусна в близост до селото, за да няма разпространение на чумата. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...