Африканска чума в 5 села. Убити са стотици прасета - 24novini.bg

Африканска чума в 5 села. Убити са стотици прасета

08.07.2019 | 13:32
(0 гласа)

Огнища на африканска чума по свинете са открити в пет села у нас, засегнатите животни са 51. Това са плевенските села Жернов, Новачене, Муселиево, Въбел и Евлогиево. При всичките става въпрос за лични стопанства тип „заден двор“, стана ясно от думите на заместник-министъра на земеделието доц. д-р Янко Иванов пред БНР. 

Той обясни, че животните на 3 км от зоната са евтаназирани. Взети са проби от 10-километровата зона, за да се види има ли заразени животни или заболяването е ограничено.

Смятам, че чумата я ограничихме поради това, че хората изклаха животните. Направихме призив към всички чрез кметовете на населените места и те се вслушаха. Разбраха сериозността на проблема и наистина стотици животни се заклаха, които не бяха болни, коментира Иванов.

Той изрази надежда, че взетите проби от останалите прасета ще са отрицателни, а всички коли, излизащи от заразените места ще се проверяват.

Пред БНТ заместник-министърът посочи, че в Североизточна България има 600 000 индустриално отглеждани прасета. А заради летния сезон и повечето пътувания рискът от разпространение на заразата се увеличава.

 

От думите му стана ясно, че със сигурност обезщетение ще получат стопаните, които са регистрирани в БАБХ. Обмисля се и вариант за обезщетяване и на останалите.

Ще намерим начин да ги компенсираме, но може би не всички. Тези, които са действали безразсъдно, няма да бъдат компенсирани,

каза той.

Днес в Министерството на земеделието и храните ще се проведе среща с Агенцията по храните, областните управители от Северна България и ръководството на Ловно-рибарския съюз за набелязване на мерки за справяне с проблема.

Припомняме, че още от миналата година властите уверяват, че са взети всички мерки срещу навлизането на африканската чума. Бяха похарчени над 300 хил. лева за ограда и вълча урина, но все пак чумата дойде. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...