Втора чума при Борисов 3 - пореден провал на държавата - 24novini.bg

Втора чума при Борисов 3 - пореден провал на държавата

Дивите свине донесоха чумата, вече убиват и домашните Дивите свине донесоха чумата, вече убиват и домашните
06.07.2019 | 10:31
(0 гласа)

От няколко месеца спорадично се появява информация за намерена дива свиня, болна от африканска чума. Болестта дойде от Румъния, въпреки множеството мерки и хилядите левове, които властта даде, за да предпази българските стопани. В северната ни съседка, за да се спре разпространението на болестта бяха умъртвени над 140 000 свине

 

През февруари заместник-мнинистъра на заместник-министъра на земеделието Янко Иванов призова хората във Варненско да заколят прасетата си, за да няма разпространение на болестта. 

 

Едва в края на март министърът на земеделието Румен Порожанов, който вече не е на поста, призна, че темата е много сериозна, а болестта се разпространява. Той призна още, че навлизането на чумата поставя под опасност бизнеса у нас, но освен ограничаване на зоните, в които бяха намирани дивите прасета и водене на регистър, дори и да е имало други, те не станаха известни, а чумата навлезе още по-навътре в страната. 

През седмицата в четири села около Плевен започна умъртяването на домашни прасета, заради откритото в Жернов огнище. Вчера от БАБХ съобщиха за още едно огнище на чума, при домашни свине в плевенското село Новачене. Животните там също ще бъдат умъртвени.

А ситуацията много напомни на миналогодишния ужас с евтаназирането на дребни преживни животни зараду чума в Югоизточна България, което навлече редица проблеми на правителството на Борисов, а трагедията на баба Дора, чиито козички бяха убити, и редица други бедни българи, доведе до протести срещу действията на властта. После се оказа, че част от пробите за чума излязоха отрицателни, но животните вече бяха убити.

baba dora

Снимка: Баба Дора, чито козички бяха убити в Ямболско заради чума

И сега, и тогава животните се убиват преди да са излезли пробите за наличие на болестта и се влиза в къщите на хората с по едно-две прасета, които се гледат за препитание.

Пред медии хора разказаха, че са се почувствали като престъпници, тъй като пристигат и редица полицаи с лекарите, което води и до стрес. 

Вчера настоящият земеделски министър Десислава Танев обяви, че държавата се бори с чумата по свинете. "Възможността да опазим страната си от епидемията на африканска чума по свинете, е да бъдем изключително стриктни, изпълнявайки превенционни мерки", заяви тя.

Танева заяви, че се търсимеханизъм за компенсиране на стопаните. Според закона, обаче, ако няма регистрирано стопанство, хората не могат да получат средства. А такива са случаите на прасетата, които се отглеждат в домашни условия. 

Същите обещания даваха властите и когато подписваха изграждането на ограда по границата за 300 хил. лева, въпреки предупрежденията на експерти, че тя далеч не е достатъчна да спре дивите свине от Румъния, тъй като те могат да плуват и могат да преминат река Дунав. 

Вчера от БАБХ обявиха, че свиневъдството у нас е под заплаха. Агенцията по храните предупреди, че ако африканската чума по прасетата не се ограничи, секторът може да бъде сериозно засегнат.

Загубите от разпространение на чумата могат да са стотици хиляди, дори милиони левове, алармират от МЗХ, които призоваха и стопаните да не крият прасетата си, а да разрешат д абъдат умъртвени, за да не се стигне до поставяне в риск на целия бизнес.  

Причината за това е, че при огнища на чума, ще бъде забранен износът на свинско месо и производните му продукти, което може да нанеси огромни щети на бизнеса. 

В държавата се гледат около 600 хил. свине, а 36 ферми дават 86% от цялото производство.

Анализ сочи, че географски, свиневъдството е концентрирано основно в Северна-централна и Североизточна България. Именно, където вече се разпространява чумата.

У нас консумацията на свинско месо е средно 180 хил. тона годишно, от които едва 40% се осигуряват от местното производство. Тъй като българското свинско месо не е достатъчно, до голяма степен производителите на преработени свински продукти, разчитат на внос. 

Пролемът с африканската чума е, че може да се пренася и от умъртвено животно, т.е заразено месо, а често вносът е и на живи прасета, които се транжират у нас. 

Още през есента на 2018 година е 24novini.bg публикува снимка как изглеждат т.нар. мерки на държавата срещу чумата по свинете, за да не бъде пренесена от пътуващите чрез внос на заразено месо или по друг начин. 

chuma po svinete Vidin Kalafat

Снимка: Човекът на столче, който "ни защитава" от авриканската чума по свинете

На ГКПП Видин-Калафат седящ на столче служител с туба, пръска, ако улучи, гумите на влизащите автомобили. Което българската държава припознава като мярка аз дезинфекция срещу чумата по свинете.

Тази мярка е престъпно нехайна само на фона на горните числа в двата сектора,

алармирахме още през ноември 2018 година. 

Човек на столче с туба се оказва единствената "преграда" между икономически сектор с милиони приходи годишно и чумата по свинете. На Видинската митница. На другите ГКПП вероятно е същото, защото и държавата е същата.

През август 2018 година докато половин България се бореше с щетите от наводненията, правителството прие поредната куха стратегия, иначе гръмко озаглавена Националната стратегия за намаляване риска от бедствия 2017г. – 2030г. В стратегията не фигурира Африканската чума по свинете, за чието наближаване беше известно още тогава.

А реално чумата дойде по-малко от месец след приемането на кухата стратегия, а 65 прасета бяха евтаназирани

И сега отново ще се убиват животните на хората, за да се спаси българското производство на месо и да се спре разпространението, а за това хората трябва отново да благодарят на властите, които обещаваха, даваха пари за мерки и в крайна сметка болестта стигна до страната. 

Единствената добра новина, както се изрази министъра на земеделието и храните, е че не е опасно за хората. 

Не е опасно за здравето, но е опасно за бизнеса и хляба на много хора, но така е в държавата на Бойко Борисов - обещания, пари и накрая пак народът плаща сметката. 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...