Стотици полицаи на протест под прозорците на властта (видео) - 24novini.bg

Стотици полицаи на протест под прозорците на властта (видео)

05.07.2019 | 14:34
(1 глас)

Днес на професионалния празник на полицаите, те излязоха на протест срещу подигравателно ниското заплащане на нощния труд. Към недоволството им се присъединиха и надзирателите.

Нощният труд на полицаи и надзиратели се доплаща по 25 стотинки като така на месец се получават между 16 и 24 лева допълнителни към заплатата.

Полицаите са категорични, че сигурността не е безплатна и не може по подобен начин да се подиграват с труда им.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР обявиха, че след протестите в началото на 2018 година и обещанията на властта са преминали в режим на констуктивен диалог, но до този момент нямало постигнати резултати.

Според Илия Кузманов от Синдиката, през последните 5 години не е направено нищо да се намали недокомплекта в МВР. Вчера той посочи, че на служителите в МВР не са изплатени и допълнителните часове по осигуряването на охраната на папа Франциск у нас и на европейските избори и ако това не стане скоро е възможно ръководителите на полицейските управления да спрат да разписват заповеди за полагане на извънреден труд над разрешените допълнителни 70 часа на месец.

Заради забрана за извънреден труд и недокомплекта при надзирателите се стига до ситуации, в които един надзирател пази повече от 100 затворници.

При полицаите заради недокомплекта се намалява броят на дежурните и патрулите, най-вече през нощта.

И полицаи, и надзиратели са категорични, че се подценява трудът им, който е важен за сигурността на гражданите, а липсата на кадри и недоброто заплащане, се отразяват на качеството на безопасност, което те могат да осигурят.

Протестът им е подкрепен от КТ "Подкрепа", Българския лекарски съюз, Асоциацията на медицинските специалисти и други. 

Синдикатът на служителите в МВР настоява политическата класа в България да отчете нарастващата роля на човешкия капитал за качеството на услугите и да осъществят действия за увеличаването на заплащането на нощния труд не само в сектор сигурност, но и в другите сфери.

Ставката от 25 стотинки на час е унизителна, заявиха по време на протеста от Синдиката. 

По-рано днес пред журналисти

министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че подкрепя правото на протест и е съгласен, че заплащането е ниско.

Той увери, че се търси възможност за увеличение на бюджета за заплати.

Проблемите в министерството трябва да се решават комплексно, заяви Маринов и определи липсата на кадри и обновяването със съвременна техника като основни. Младото поколение и тяхната адаптация към дисциплината се оказва слабо място за развитието на системата на МВР, добави той.

Вчера правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че са спестени пари и има възможност за повишаване на заплатите на надзирателите, но предупреди, че ако исканията им са персонални, ще обмисли към кое звено в министерството да бъдат насочени срествата. Повод за коментара му стана достигнала до него информация, че ще има искания за оставката му.

Надзирателите подчертаха, че действията им не са насочени в подкрепа на шефа на ГДИН Васил Миладинов, когото Кирилов обяви, че ще уволни, а срещу принципа, по който се случва подобно нещо в 21 век в европейска държава - да се уволняват хора без конкретни и ясни мотиви, според тях това буди съмнение за нечисти намерения на политическото управление. 

Надзирателите искат среща с министъра, за да чуят отговорите на няколко въпроса, сред които "издавана ли е заповед на директора на ГДИН и какви са мотивите". Те настояват за визия и стратегия за развитието на човешките ресурси в системата. 

Непрозрачните действия на ръководството на министерството и най-вече на заместник-министъра, създават разочарования от политическото ръководство, обявиха от ССЗБ. 

От Синдиката на служителите в затвотите в България се насочиха на шествие към Министерството на правосъдието, за да отправят въпросите си към министъра. 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...