Манолова пита къде са 1,5 млн. лв. за електронно гласуване - 24novini.bg

Манолова пита къде са 1,5 млн. лв. за електронно гласуване

Манолова пита къде са 1,5 млн. лв. за електронно гласуване Манолова пита къде са 1,5 млн. лв. за електронно гласуване
02.07.2019 | 14:51
(0 гласа)

Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до ЦИК и народните представители с подробно разписани 14 мерки, които да гарантират успешното протичане на машинното гласуване на местните избори тази есен.

 

"Факт е, че проектът на Държавна агенция „Електронно управление“ за дистанционното електронно гласуване

 

имаше срок до 31 декември 2018 г. за реализиране на системата, но всички замълчаха и никой не обясни защо не се работи по този проект

и изобщо какво се случи с него, а той е за 1,5 млн. лв. европейско финансиране”, подчертава Мая Манолова и за електронното гласуване, като допълва, че "ЦИК има задължение до края на месец юли 2019 г. да създаде постоянно действащо специализирано звено за

техническо осигуряване и контрол на електронното гласуване, а до края на месец март 2020 г. да приеме пътната карта за произвеждането му.

Поводът за писмото й е организираната работна среща по поставени от Централната избирателна комисия проблеми, свързани с машинното гласуване днес в Народното събрание.

Сред предложените стъпки за преодоляване на проблемите са ограничаване на промените в изборното законодателство преди избори, свикване на кръгла маса с всички участници в изборите, преди лятната ваканция на институциите, подобряване на разяснителната кампания на ЦИК за правата на избирателите и начините за гласуване, която да започва поне месец преди деня на гласуване, публичност на критериите от ЦИК за одит на машините за гласуване, навременно публикуване на методически указания за работа в секциите с машинно гласуване, промяна в модела на обучение на представителите на РИК и СИК, промяна и опростяване на протоколите на СИК – отбелязване на подадените с машина гласове за отделните участници и преференциите за кандидатите, въвеждане на контролно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване за съответствието им с крайния машинен протокол с публична процедура.

Мерките за машинното гласуване от писмото й са обобщение на изводите, до които експерти, депутати, наблюдатели, политолози и граждани стигнаха на форума, организиран от Омбудсмана миналия петък, посочват от пресцентъра.

"Категоричното становище на Омбудсмана е, че „бъговете“ в системата са в резултат на лошата организация на изборната администрация, а не на машините", се казва още в писмото.

Общественият защитник остро се противопоставя на опитите и започналата кампания за премахване на гласуването с машини и е категорична, че това може да рискува честността на изборите и да се изгуби и без това ниското доверие в изборния процес, а е и предпоставка до електронно гласуване изобщо да не се стигне.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...