Кметски тайни в София: Къде живее Томислав Дончев? - 24novini.bg

Кметски тайни в София: Къде живее Томислав Дончев?

Томислав Дончев - къде живее към днешна дата по документи засега не е ясно Томислав Дончев - къде живее към днешна дата по документи засега не е ясно
28.06.2019 | 17:55
(1 глас)

От две седмици редакциите на медиите в столицата проверяват мълвата за нов фаворит за кметския стол в София. Борисов ще заложи на вицепремиера Томислав Дончев, смятат различни източници. Независими един от друг и от различни партии, все повече хора твърдят това.

Вече го твърдят и журналисти, пиари, политици, социолози, членове на ГЕРБ, депутати.

Това не значи, че е факт, но е хипотеза. 

Проверките и опитите на редакциите да разберат истината са с предизвестен край - въпрос на часове е да се стигне до отговор на въпроса регистриран ли е Томислав Дончев в София с постоянен и настоящ адрес или не.

В последните 6 месеца преди изборите той трябва да е регистриран жител на София, за да се кандидатира за кмет, пише в закона.

Тоест Томислав Дончев би следвало най-късно през март 2019 г. да е станал столичанин и по постоянен, и по настоящ адрес.

Това обаче означава да е гласувал на евроизборите на 26-ти май в София.

А да е виждал някой Томислав Дончев да гласува на 26-ти май 2019 г. в София за листата на ГЕРБ на евроизборите? А в Габрово да го е виждал на 26-ти май?

Всъщност, правил го е - гласувал е на всички избори досега като истински демократ, но в Габрово - в секция № 49 в Началното училище "Васил Левски", където се намира единственият му апартамент в Габрово, според собствените му думи пред bTV от преди няколко месеца.

Ще бъде ли снабден със столична адресна регистрация тепърва, ако няма такава, също е хипотеза. И то отвъд ръба на писания закон. Не твърдим, че някой ще се осмели. Но твърдим, че сме в държава, в която мнозина не биха се поколебали да прекрачат закона, ако целта си струва. И ако няма кой да ги накаже. 

Дали е цел София? Притежава бюджет от 1,7 млрд.лева. Това я прави цел и още как.

Ще бъде ли променен законът така, че да отпадне изискването за 6-месечна уседналост на кандидатите е друга хипотеза. Борисов не би позволил, заради репутационния риск, така да се огъне закон заради един човек, според нас. Но и твърдим, че сме в държава, в която десетки закони са огъвани за къде-къде по-нископоставени от вицепремиера хора.

С истината по казуса към днешна дата разполага един човек - Йорданка Фандъкова - единствената, която в качеството си на кмет има право да борави с лични данни като например регистриран ли е адресно в София вицепремиерът на държавата.

Хипотезите са три:

  1. Дончев няма адресна регистрация в София към момента, следователно той не може да се кандидатира за кмет на София - пропуснал е 6-месечният срок за уседналост.
  2. Дончев няма право, но се кандидатира. Това би означавало някой да му е издал адресна регистрация в София в нарушение на 6-месечния срок на уседналост. А този някой може да е само Йорданка Фандъкова - настоящият кмет. Другият вариант е депутатите да променят закона специално заради Дончев. Но ГЕРБ няма мнозинство.
  3. Дончев има адресна регистрация в София към този момент и е имал към началото на м. април. Тогава е напълно реалистично да бъде издигнат за кмет. И то законно, за разкош.

Четири месеца преди местния вот в столицата не питаме за платформите на кандидатите, не обсъждаме стратегиите за развитието на столицата - с мръсен въздух, разкопана, прашна, с неизхвърлян редовно боклук и средновековно устроени жилищни квартали, с улици без канализация и дупки по асфалта, лоша транспортна схема в крайните квартали, а питаме къде живеят спряганите за кандидати.

И преди екипът му да ни се обади и да ни пита кой писа статията, защо, кой ни плати, директно отговаряме: напълно безплатно се интересуваме от всички претенденти за кмет на столицата, от платформите им, визиите им, законността на техните кандидатури, от личностните им възгледи, от принципите, в които вярва и хората, които ги издигат.

Ако четири месеца преди изборите имената им не са ясни, питаме за имената им.

Ако не са ясни адресите им, питаме за адресите им.

Добавената стойност от отговора на въпроса къде живее Томислав Дончев по документи ще е голяма: ще се разбере има ли върховенство на закона в България и важи ли то за най-голямата, че и дясна, партия. Така че, важно е, много е важно къде живее на 28 юни 2019 г. вицепремиерът и спряган от депутати от собствената си партия за кандидат за кмет на София Томислав Дончев.

А особено много ни интересува придържането към тези принципи на настоящия кмет на София Йорданка Фандъкова и на депутатите на ГЕРБ.

Те са двата други фактора, способни да променят обстоятелствата с адресната регистрация на Дончев.

Иначе Дончев - технократ, бунтар, лоялен, опитен и модерен политик, дава перспектива на Борисов да не инкасира втора полупобеда в столицата след онази на евроизборите.

Томислав Дончев е и единственият от кабинета, на който може да се повери бюджет от 1,7 млрд. лева на столицата. Дори смятаме, че под негово управление столицата "би включила турбото" след 10 години пъплене по баира на втора предавка.

И ето го парадоксът в политиката: имаш качества, имаш репутация, имаш партия зад гърба, имаш ресурс, но хората питат къде живееш.

Къде живееш, когато си политик, е базов индикатор. Не битов.

Индикатор за политически интегритет (разб. почтеност) при изброените по-горе обстоятелства.

И особено важен индикатор, когато представляваш най-големия, най-силния и победителя на изборите.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...