Въвъждат червена и жълта зони за паркиране и паяк в неделя - 24novini.bg

Въвъждат червена и жълта зони за паркиране и паяк в неделя

Паякът вече ще вдига колите и в неделя, а в София се въвеждат червена и жълта зони за паркиране Паякът вече ще вдига колите и в неделя, а в София се въвеждат червена и жълта зони за паркиране
27.06.2019 | 12:52
(0 гласа)

Концепция за промяна на правилата за паркиране в столицата внесе зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов. Той наследи дадения на съд заради ремонта на емблематичната ул. "Граф Игнатиев" Евгени Крусев. Концепцията предвижда поскъпване на синята зона - с 1 лев. Така за 1 час паркирането вече ще струва 3 лева.

 

 

До 2025 година трябва да се обособи нова, червена, зона за паркиране.

Тя обхваща абсолютния център на столицата в карето бул. "Васил Левски", бул. "Александър Дондуков", бул. "Витоша", ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев" и обратно до “Васил Левски” на "Попа".

Там ще може да се спира само до 1 час на много високи цени, но неясно какви.

Въвежда се и жълта зона - около обществени сгради и болници. Там също ще се паркира до 1 час, когато жълтите места са в червена и синя зона, и до 2 часа - в зелената.

Авторите на идеята са Екатерина Йорданова - председател на транспортната комисия на СОС, съвътниците Зафир Зарков, Борислав Борисов, Прошко Прошков, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, както и Симеон Славчев.

Индикатор за постигането на заложените цели е 80% от всички пътувания през 2035 г. в София да са пешеходни, с колело или обществен транспорт, а само 20% - с лични коли. За целта ще са нужни 3,8 млрд. лв. - от еврофондове, общинския бюджет и др.

Според "страгическия документ" се очертава по-скъп винетен стикер за паркиране за живеещите в зоните.

Ще има ограничение до 2 стикера за имот, а в червената зона - само един.

Друга идея е паяците да контролират паркирането и в неделя, когато зоните не работят.

Планът съдържа и други обещавани от години мерки като изграждането на буферни паркинги и нови велоалеи, които така и не се изпълняват за разлика от решенията за вдигане на цените на платеното паркиране.

Заложено и е прекъсване на движението по бул. “Цар Освободител”, после затваряне на част от улиците и накрая спиране на преминаването при Ларгото.

Предвижда се изграждане на буферни паркинги около центъра, както и да има градска толсистема за влизане на товарни автомобили.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...