10 години агония – няма лекарства за онкоболни деца - 24novini.bg

10 години агония – няма лекарства за онкоболни деца

10 години агония – няма лекарства за онкоболни деца Снимка: сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“
23.06.2019 | 10:27
(0 гласа)

Аз съм късметлийка, тъй като когато се лекваше дъщеря ми имаше всички лекарства. След 2009та година функциите бяха иззети от Министерството на здравеопазването и всяка болница започна сама да прави търгове, започна се със спекулации на цените, липса на лекарства.

 

Така Симона Караиванова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ и майка на излекувано от левкимия дете, описа началото на проблема с липсата на основни лекарства за онколкони деца, който продължава вече 10 години, а само преди дни доведе до загубата на 6-годишната Мария.

 

През октомври отидохме при заместник-министър Начева и обяснихме какъв е проблемът със заплащането, с липсата на лекарства. Тя обеща, че няма да има проблем, през месец март нещата ескалираха и отново имаше сериозни проблеми. В началото на април след натиск от медиите и социалните мрежи отново имахме среща с нея, на която тя декларира, че от 1 май няма да има никакви проблеми с доставките на лекарства, посочи Караиванова.

Но проблемът продължава и в болниците все още няма част от най-важните лекарства. Винкростин няма от януари – нито за възрастни, нито за деца,

посочи майката.

На година се разболяват около 150 деца. Няма регистър на децата.

Лечението е дълго, всяко дете трябва да знае като порасне какви медикаменти е приемало затова също е важен регистърът, посочи Теодора Арменкова, която също е част от Сдружението.

 

Смешно е оправданието, че фармацевтичните фирми не искали да внасят лекарства. Все пак ние сме средноевропейски пазар, а детето не може да чака. При диагниостициране детето трябва да получи лекарство до 8 дни, не може да се чака 8 седмици Касата да реши ще има ли лекарство или родителите да го внасят нелегално от Турция или Гърция, посочи Арменкова.

Г-н Ананиев, вместо да губите енергия да ни обяснявате как не сте запознат с проблемите, запалете Фалкона, качете Атанасова, Андреева, Москов, Дариткова, Начева, както и всички министри и заместници от 2009 насам и шефовете на комисията в парламента и отидете на пазар в Европа, купете лекарства за децата, за да може да бъдат спасени и да има бъдеща за тях,

обърна се Симона Караиванова към здравния министър Кирил Ананиев.

Ние не искаме друго, а всички лекарства одобрени в европейски протоколи, да бъдат налични в болниците, не да пускаме заявления, не лекарите да се чудят как да лавират и да влизат в схеми, за да спасят живота на дете. Тази агония, траеща 10 години, трябва има края, заяви с болка майката, която работи със семействата на всички онкоболни деца.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...