ДПС: Около сделката на ЧЕЗ има корупционна тишина - 24novini.bg

ДПС: Около сделката на ЧЕЗ има корупционна тишина

Йордан Цонев и ДПС смятат, че има "корпуционна тишина" около сделката за ЧЕЗ Йордан Цонев и ДПС смятат, че има "корпуционна тишина" около сделката за ЧЕЗ
22.06.2019 | 15:30
(0 гласа)

ДПС призова за проверка на ДАНС и регулатора КЗК и КФН на сделкт аза ЧЕЗ и поиска кабинетът да обясни в Народното събрание какво става. От партията публикуваха позиция, в която упрекнаха властта, че сделката за ЧЕЗ се осъществява непрозрачно, и настояха да се произнесат компетентните регулаторни органи.

 

"Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина.

Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин", заяви Йордан Цонев, цитиран от пресцентъра на партията.

Припомняме, че преди ден "Еврохолд" обяви, че купува ЧЕЗ за 335 млн. евро.

"Ние призоваваме управляващите от ГЕРБ и мъничкия им коалиционен партньор да задействат органите на държавата, които са компетентни, да се произнесат по тази сделка. А именно – ДАНС и трите регулатора – КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията", каза още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

"Всичко по тази сделка трябва да бъде прозрачно и тя да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност. Затова ние настояваме правителството да дойде следващата седмица в парламента и да запознае народните представители с подробностите по сделката и становището на органите.

Впрочем тази сделка много съмнително се лансира и от медиите от кръга „Капитал“

като ни я представят като вече свършен факт.", посочи Цонев.

Няколко други издания днес

вече публикуват и информация, че в съседни държави купувачът е имал проблеми с регулаторните органи.

"Централната банка на Атина трикратно е отказала на дружеството купувач на ЧЕЗ България, а друга фирма на кандидат-купувача е глобена в Румъния за картелно споразумение", пише по повод на сделката за ктивите на ЧЕЗ у нас изданието "Монитор".

То посочва, че новите купувачи и „Инерком“ на Гинка Върбакова са близки по репутация.

Сайтът обяснява, че чричината за отказите на Гръцката централна банка, последният от които е на 21 нуари, са съмнения относно финансовата стабилност на кандидат-купувача, който разчитал на външни заеми и на прехвърляне на акции между фирмите вътре в холлдинга, а не на собствен капитал.

"Епицентър" пък посочва, че в Румъния, където кандидат-купувачът притежава застрахователна компания, е бил "глобен за картел".

И партиите са на мнение, че около сделката трябва да се направят проверки - това заявиха в позиции, още при обявяването на офертата, и ГЕРБ, и БСП, като социалистите дори посочиха, че и зад сегашния, и зад предишния купувач на ЧЕЗ стояла "една и съща дебела сянка".

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...