Манолова сезира КС заради застрашване на демокрацията - 24novini.bg

Манолова сезира КС заради застрашване на демокрацията

20.06.2019 | 21:20
(0 гласа)

Днес Комисията по бюджет и финанси в парламента прие договореното между ГЕРБ и ДПС за партийна субсидия от 1 лев и неограничено финансиране от фирми на партиите, а утре се очаква законопроектът да бъде разгледан в Пленарна зала. 

 

Общественият защитник Мая Манолова призова депутатите да не приемат частното финансиране на партиите да е неограничено.

 

Обръщам се към вас, за да заявя категоричното си несъгласие с предварителните изменения в нормативната уредба, уреждаща финансирането на политическите партии, с което се допуска неограничено частно финансиране и безвъзмездно ползване на държавни и общински помещения за осъществяването на тяхната дейност, пише в отворено писмо до депутатите Манолова.

Тя изразява подкрепа за решението за намаляване на субсидията на 1 лев като определи действието като закъсняло.

Манолова е категорична, че подкрепата от страна на обществото за намаляване на субсидията, не означава, че са ЗА отвореното финансиране на партиите.

Промените, с които се въвежда неограничено бизнес финансиране на политическите партии, са грубо нарушаване на демократичните принципи и връщане на стари уредби, които бяха отменени като мярка за премахване на възможностите за зависимост на политическите субекти от частни интереси, категорична е Манолова.

 

Нахлуването на корпоративни интереси в полето на политиката е брутално погазване на изконни демократични ценности. Арогантното легализиране на интересите на олигархията е за сметка на гражданите и техните права. Това е удар в сърцето на демокрацията и отстъпление от най-голямото й постижение - принципа за политическия плурализъм, който гражданите отвоюваха още в първите години на прехода. И заплаха пред функционирането на многопартийната система у нас, пише още в писмото на Омбудсмана.

Тя припомня, че една от препоръките на ГРЕКО (Група държави срещу корупцията) е ограничаването на възможностите за дарения на юридически лица на партиите.

Тя предлага да останат настоящите ограничения от 10 000 лева, които важат за физически лица, тъй като финансирането от юридическите лица е забранено.

Манолова е категорична, че ако предложеният корпоративен модел за финансиране на политическите партии бъде приет, „незабавно и без колебание“ ще сезира Конституционния съд заради погазване на принципите на демократичната и правова държава и на политическия плурализъм.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...