Цена на раждането в България: от 1000 до 2400 лв. - 24novini.bg

Цена на раждането в България: от 1000 до 2400 лв.

Раждането струва от 1000 лв. нагоре в най-евтиния си вариант Раждането струва от 1000 лв. нагоре в най-евтиния си вариант
17.06.2019 | 09:01
(0 гласа)

Въпреки че от 1 януари тази година болниците са длъжни да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят извън поетото от здравното осигуряване, масово информацията липсва. От оповестените тарифи се вижда, че раждането стартира от 900 лв. и стига 2400 лв.

 

„Лечебните заведения са длъжни да поставят на общодостъпни места в сградата си информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за начина на заплащането им. Информацията се публикува и на интернет страницата на лечебните заведения или се оповестява по друг обичаен начин, както и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването“, пише в закона.

 

Тъй като това не е станало, от Министерството на здравеопазването (МЗ) са дали на болниците нов срок – до 14 юни,

за да посочат къде са оповестили ценоразписа си, както и да пратят данните на ведомството. Тъй като данни липсват, информация за цени няма и на сайта на МЗ.

Голяма част от частните болници и някои от държавните не са качили всички цени на предоставяните извън платеното от здравната каса на сайтовете си и в новия срок.

 

Често лечебните заведения ограничават оповестяването на информацията до цената на избора на екип и избора на лекар, които имат нормативен таван – не повече от 900 лв. за екип и 500 лв. за лекар.

Качени са и цени на медицинските услуги на свободни тарифи, т.е. за неосигурени пациенти или такива, решили сами да покрият цената на лечението си. Липсват обаче ценоразписите за десетките такси, които пациентите често дори не избират, но се налага да плащат – ВИП стаи, персонални медицински сестри, различни видове консумативи, консултации и административни услуги.

Така като се съберат всички такси и услуги, които пациентите дори не са поискали, накрая има случаи, в които се налага да се плащат по 1500 лв. и повече.

Най-ясни са цените на АГ лечението и най-вече на раждането – дори да няма посочени за друго цени, родилките поне са наясно в детайли колко ще им струва появата на детето им. „Токуда“ е сред малкото болници, обявили цени на стаи – ВИП стаята е 85 лв. на денонощие, а „Лукс” стая – 125 лв. Цените на избор на екип, лекар и за придружител обаче се търсят на място в болницата, а други услуги не се споменават.

Пациенти обаче твърдят, че са плащали такса „битово обслужване повече от 3 дни“ – 120 лв., „медицинска адаптация“ – 300 лв., самостоятелен сестрински пост – 150 лв.

Обявени са и цени в АГ отделението – на раждане – 1600 лв.,

пакети за проследяване на бременността – от 637 до 1242 лв., неонатален пакет – 700 лв., единична стая – 200 лв.

Останалите отделения обаче не посочват цени. „Софиямед“ уведомява, че е възможен избор на допълнителни услуги – екип, лекар, сестра, хранене, но не посочва цени. Същото важи и за другите болници от веригата – „Пълмед“ и „Бургасмед“. Столичната „Полимед“, която се прочу с изобретателните си такси, е сред малкото, които имат детайлен ценоразпис на сайта си. Там фигурират услуги като: меню за хранене 20 лв. на ден; административни услуги – оформяне и обработка на документи, статистическа обработка, поддръжка на компютърна система и софтуер, консумативи за административно обслужване – 120 лв. на ден; финансови услуги – поддръжка на счетоводен софтуер, консумативи за финансово обслужване – 120 лв. на ден. Има и цени на лечение, ако то не е по линия на здравната каса, но пък няма цени на избор на екип и лекар.

Доста осведомени са пациентките на болница „Вита“. Там здравноосигурените родилки например могат да изберат „пакет нормално раждане без избор на екип: 1600 лв.“, „раждане с план на раждащата: 1600 лв. нормално, 2000 лв. оперативно“, а ВИП пакетът за оперативно раждане е 2400 лв. Пакетите са детайлно описани, както и доплащанията над тях – например допълнителният престой струва 100 лв. на ден, както и престоят на придружител.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...