БСП с нов лидер, но... от май 2020 г. (обобщение) - 24novini.bg

БСП с нов лидер, но... от май 2020 г. (обобщение)

16.06.2019 | 21:30
(0 гласа)

Днес Българската сиоциалистическа партия проведе 49ти конгрес, който беше организиран по спешност след загубата на евроизборите и обявлението на Корнелия Нинова, че подава оставка. 

 

Така днес конгресът трябваше да обсъди оставката на Нинова и да се реши кой ще оглави партията.

 

В началото представители на няколко структури в страната взеха думата и призоваха Нинова да не подава оставка като продължение на призивите пристигащи от страната през цялата седмица.

В крайна сметка тя оттегли оставката си, а 530 от делегатите, които бяха около 700, я подкрепиха като гласуваха за отпадане на точката за разглеждането на оставката от дневния ред.

След това гласуване голяма част от делегатите напуснаха залата, което доведе до липса на кворум, а това от своя страна поставя всяко взето решение под въпрос.

По време на речта си Нинова се обърна към вътрешната опозиция в БСП с думите: Наиграхте се! Затворете си портфейлите, бизнесмени!, като визираше, че те са плащали тя да бъде отстранена от поста. 

 

Нинова обяви, че БСП не се продава и ще продължи да променя партията, както е обещала при избирането си преди 3 години.

Нека двете тенденции да излъчат кандидати, да излъчат програми и да се явят на избори - почтено, демократично и модерно", заяви в речта си Нинова.

Делегатите решиха изборът на нов лидер по новите правила да съвпадне с отчетно-изборния цикъл, т.е когато се избирт и членовете на Националния съвет. 

Така БСП ще избира нов лидер, но след изтичането на мандата й през май 2020 година.

Според промените в Устава на партията изборът трябва да бъде направен от всички членове чрез гласуване, а не както досега от делегатите на конгреса. Днес е взето решение до 3 месеца да бъдат изготвени правила как да се случва новият избор и те да бъдат приети от Националния съвет. Така напрактика това ще съвпадне с местните избори и темата за избора на нов председател ще бъде изместена на заден план.

Според експерти, обаче, днешното още по-голямо разцепление на Левицата може да навреди на резултата на местните избори, на които БСП си поставя цел да се представи по-добре от 2015 година, когато не успя да спечели кметското място в нито един областен град.

Останалите делегати на конгреса гласуваха отчета за изминалата кампания, прочетен от Валери Жаблянов, в който се посочваше, че БСП е увеличила подкрепата си в сравнение с предишните евроизбори и води в резултата в няколко области.

Делегатите възложиха на Националния съвет да изготви платформа за местния вот в срок до 31 юли 2019 г.

Делегатите възложиха на парламентарната група на „БСП за България“ да внесе промени в Изборния кодекс, свързани с местната власт.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...