3700 жалби до Мая Манолова заради бързи кредити - 24novini.bg

3700 жалби до Мая Манолова заради бързи кредити

Мая Манолова съобщи за 200 млн. лева лоши кредити от 2,5 млрд. лв. отпуснати бързи кредити Мая Манолова съобщи за 200 млн. лева лоши кредити от 2,5 млрд. лв. отпуснати бързи кредити Обдусман на РБ
10.06.2019 | 17:30
(0 гласа)

Над 3720 жалби срещу фирми за бързи кредити са изпратени до омбудсмана в последните три години, съобщи тя днес на кръгла маса, свързана с нарушени потребителски права при изтегляне на бърз кредит.

По думите на Манолова страната ни е в челната петица в Европа по лоши кредити,

които се изразяват в невъзможност на погасяване от страна на хората.

Отпуснатите бързи кредити са 2,5 млрд лева, а лошите между тях са 200 млн. лева,

цитира Манолова данни на БНБ.

Средно по четири жалби дневно получава омбудсманът за лоши кредити,

стана ясно от статистиката на сигналите до нея, което е знак, че държавата изтърва регулациите в сектора и така дава терен за злоупотреби с правата на хората.

Малонова допълни, че има и много случаи на договори с празни полета, без погасителен план, също така възникват и проблеми с така наречените „онлайн договори“,

тъй като клиентът няма информация какви са условията на бързото кредитиране при предсрочна изискуемост на договорите.

Основните проблеми, които се посочват в жалбите, са свързани с неравноправни клаузи от страна на фирмите,

които поставят потребителите в тежка финансова ситуация, както и с увеличаване на разноските по кредитите за коректните платци.

„Има и Жалба от адвокати за техни клиенти, затова какви са размерите на така наречения предизвикан риск. Има случай за невнесена застраховка в размер на 350 евро по кредит, който оскъпява кредита с 2000 евро заради предизвикания от гражданина риск да не се застрахова своевременно с тази сума“, каза Мая Манолова.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...