Не се намери „смелчага“ да сезира КС за Пеевски. И Радан Кънев не посмя - 24novini.bg

Не се намери „смелчага“ да сезира КС за Пеевски. И Радан Кънев не посмя

Димитър Делчев обобщи: никой не се осмели да оспори незаконното решение на ЦИК Пеевски и Карадайъ да не стават евродепутати. Все пак БОЕЦ и Иванчева депозираха жалба до КС Димитър Делчев обобщи: никой не се осмели да оспори незаконното решение на ЦИК Пеевски и Карадайъ да не стават евродепутати. Все пак БОЕЦ и Иванчева депозираха жалба до КС
09.06.2019 | 18:30
(1 глас)

В началото на седмицата  председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев обяви, че ЦИК са нарушили закона с необявяването на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски за евродепутати, а скритата цел била да не им се налага да напускат българския парламент.

 

Той обяви, че до петък е срокът решението на ЦИК да се обжалва и се търси смелчагата, който ще го направи от 318 кандидати и техните партии, имащи това право.

До петък никой, освен БОЕЦ и Десислава Иванчева, не се осмели да пусне жалба в Конституционния съд. Самият Делчев няма това право, защото не е участвавл в изборите, но като юрист и бивш член на Правната комисия от Реформаторите познава Изборния кодекс добре.

Жалба обаче не пусна и Радан Кънев, авторът на "историческия компромис" с Местан, избран за евродепутат, юрист и добре информиран, че отказът на двамата евродепутати от ДПС Пеевски и Карадайъ - е незаконен.

Самият Кънев е вносител, като депутат на Реформаторите в 43-то Народно събрание, на измененията в Изборния кодекс.

"В началото на седмицата отправих призив до всички партии, коалиции и инициативни комитети да обжалваме заедно решението на ЦИК за обявяване на резултатите от изборите", пише Делчев във Фейсбук, като визира разрешението на ЦИК Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ да се откажат от мандатите си пред българската ЦИК, а не в Брюксел пред ЕП, какъвто е законът.

"Изпратих на кандидатите и лични е-мейли, в които писах, че е наш дълг да защитим законността ...", посочва Делчев.

Крайният срок за обжалване изтече в петък, казва той и обобщава:

"Никоя от парламентарните партии, както и никой от извънпарламентарната опозиция, не отговори".

"Казвам го с тъга, пордължава той, защото, мисля си, борбата за законност иска и действия, а не само думи...И съм убеден, че всичко това се чува и вижда от нашите европейски партньори".

"Една жалба, все пак, беше подадена. Пожелавам успех! Дано законът надделее над сметките", пише още той, като

визира жалбата на Движение БОЕЦ и Десислава Иванчева, които все пак сезираха Конституционния съд за решението на ЦИК.

Сега съдът трябва да се произнесе дали ЦИК законно е освободила от мандатите им на избрани евродепутати Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС.

Припомняме, че ЦИК отрече да е нарушавал закона, а говорителят Александър Андреев заяви, че Пеевски и Карадайъ са оттеглили съгласието си да бъдат избирани за евродепутати преди да бъдат обявени имената им.

 

Според бившия член на ЦИК Цветозар Томов решението на ЦИК не е правилно, тъй като от ЦИК нямат право да пренареждат листата.

В разгара на този спор ЦИК взе решение, че Мария Габриел трябва да се оттегли като евродепутат пред Европейския парламент, а не както Пеевски и Карадайъ - пред ЦИК.

Според Делчев в случая с избраните от листата на ДПС „ЦИК прави изключително превратно тълкуване на закона, вкарвайки собствена дискреция в целия процес за обявяване на кандидатите, каквато нямат. ЦИК на практика си присвоява правомощия, които няма и които всъщност в момента са в Европейския парламент“, категоричен бе Делчев пред news.bg през седмицата.

„С това си решение ЦИК направиха България уникална, защото само в България има възможност ти да си бил кандидат, да си бил избран от хората в изборния ден и

Централната избирателна комисия да каже "ама ти никога не си бил кандидат".

Това е пълен абсурд“, заяви Делчев.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...