Новите юристи от СУ получиха дипломите си в парламента (видео+снимки) - 24novini.bg

Новите юристи от СУ получиха дипломите си в парламента (видео+снимки)

Деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев откри церемонията за връчване на дипломите на завършващите юристи 24новини
09.06.2019 | 13:33
(0 гласа)

В петък в пленарната зала на Народното събрание завършващите юристи в Юридическия факултет към Софийския университет получиха своите дипломи и положиха клетвите си. Церемонията за първи път се провежда в пленарната зала на парламента.

Абсолвентите благодариха с аплодисменти на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за организацията, която е направила, за да се осъществи идеята на новия декан проф. Даниел Вълчев.

Цвета Караянчева пожела на завършилите студенти "мускулите им да растат от изкачените върхове". 

Деканът проф. Даниел Вълчев пожела на завършващите юристи да запазят смелостта си да правят избор.

Вълчев подчерта, че церемонията е голяма чест за него и благодари на Цвета Карянчева за подкрепата събитието да се осъществи в пленарната зала на парламента заедно с близките на завършващите.

Той бе поканил четиримата негови предшественици на поста декат на Юридиеския факултет, които бяха аплодирани от абсолвентите и гостите в залата.

"Юристът трябва да познава правния ред, но и да различава истината от неистината. Борбата за правдата изисква усилия от всяко следващо поколение и трябва да отговори на очакването на обществото за справедливост. Социалните конфликти трябва да се решават с усилия, а ние трябва да се стремим да постъпваме справедливо", каза в речта си проф. Даниел Вълчев.

Според него другият важен фактор е самочувствието и готовността на младите юристи да правят избор.

"Живеем в държава, в която всеки има право на избор и той трябва да бъде упражняван съзнателно и смело. Пожелавам ви освен добри юристи, да останете и достойни хора", завърши речта си Вълчев.

"На добър път!", обърна се той към пълната пленарна зала.

Заедно с дипломите си, младите юристи получиха копие от Търновската конституция по случай нейната 140-та годишнина, както и копие от клетвите си.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков поздрави абсолвентите и обяви випуска за завършил. 

Сред завършващите беше и дъщерята на главния прокурор Сотир Цацаров.

Той самият бе в залата в двете си качества - и като обвинител № 1, но и като родител, и наблюдаваше от балкона дипломирането на детето си.

На церемонията присъстваха още председателят на Конституционния съд Борис Велчев, предишни декани на Юридическия факултет и преподаватели в него, родители, представители на Висшия съдебен съвет и други. 

Снимки: Народно събрание на РБ

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...