Защо в Западен парк няма охрана - абсурдните причини на Столична община - 24novini.bg

Защо в Западен парк няма охрана - абсурдните причини на Столична община

Подчинените на кмета Фандъкова посочиха абсурдни причини в Западен парк да няма охрана Подчинените на кмета Фандъкова посочиха абсурдни причини в Западен парк да няма охрана
11.03.2018 | 19:39
(0 гласа)

Граждани негодуват срещу бездействието на столична община и администрацията на кмета Йорданка Фандъкова по повод сигнали на жителите на района за незаконна сеч в Западен пак в София. Те предупредиха, че ще излязат на протест, ако общината не вземе мерки да се спре сечта в горската част на парка.

 

 

Това показа репортаж на Нова телевизия тази сутрин. От общината пък се оправдаха пред хората, че патрулите им не можели да минават, защото имало бетонните заграждения, видеонаблюдение в парка било трудно да се сложи, а глобите, които налагали на бракониерите, не се събирали.

Гражданите подчертаха, че многократно са подавали сигнали на телефон 112, но нарушителите рядко бивали санкционирани. Според хората в квартала, ако порочната практика не се спре от кмета, съвсем скоро паркът ще заприлича на сечище, а те ще излязат на протест заради системното бездействие по техните сигнали.

Като проблем им се изтъквало, че хората не могат да обяснят точно къде се извършва незаконната сеч, понеже паркът не бил райониран. Те поискаха районирането да се направи, ако това е пречката за Столична община да реагира на сигналите им.

 

 

Ромите пък обяснявали, че това в каруците не били отрязани дървета, а вече паднали трупи и те просто ги събирали, но в репортажа ясно се вижда, че големи и здрави дървета на десетки години са рязани с машини на височина метър от земята, а хората от района са публикували снимки във фейсбук на ежедневната незаконна сеч и каруците на ромите.

Жителите на близките квартали призовават общината и кмета Йорданка Фандъкова освен да районират парка, и да сложат жива охрана и конна полиция. От общината се оправдаха, че не може да се сложи видеонаблюдение, защото било трудно за осъществяване, поради терена. Хората обаче показаха карта, от която се виждаше, че представителите на общината говорят за имитиращи мерки за сигурност в районите близо до улиците, но за 2/3 от парка - горската му част, където реално се извършват престъпленията, не се предприемат никакви мерки.

По данни на МВР от началото на годината са задържани 9 души и са написани 10 акта, казаха също от Столична община, и обясниха, че проблем имало и с това, че патрулите не можели да влизат в парка през бетонните заграждения и "джърситата". Не обясниха обаче какво пречи на полицаите да влизат пеш или там да патрулира конна полиция.

От общината обясниха още, че от началото на годината са задържани четири каруци. Отрязаните дървета са иззети, а наказанието е административна санкция от 1000 до 5000 лв. Глобите обаче не се плащат, защото в повечето случаи хората, които режат дърветата, са на възраст под 18 години. Срещу двама души имало образувано досъдебно производство.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...