Втора от ГЕРБ дезертира! Лиляна Павлова става банкер, не евродепутат - 24novini.bg

Втора от ГЕРБ дезертира! Лиляна Павлова става банкер, не евродепутат

ГЕРБ изпраща Лиляна Павлова за банкер в ЕИБ, не за еводепутат. Макар че месец тя се бори именно за евродепутат ГЕРБ изпраща Лиляна Павлова за банкер в ЕИБ, не за еводепутат. Макар че месец тя се бори именно за евродепутат
05.06.2019 | 13:27
(1 глас)

Втори от листата на ГЕРБ дезертира дни след като се бори за доверието на хората. Първо се отказа Мария Габриел, която три дни след изборите заяви, че остава еврокомисар и не можела да си представи България да няма еврокомисар. А след нея, днес, стана ясно и за Лиляна Павлова. Тя вместо евродепутат на мястото на Габриел, ще става банкер в ЕИБ. Правителствената пресслужба потвърди, че  номинацията й е утвръдена.

Тя е била номинира за зам.-председател и член на управителния съвет на Европейската инвестиционна банка като управленец с богат опит.

Така мястото й в Брюксел остава свободно и ще бъде заето от неуспелия да влезе на изборите досегашен евродепутат Емил Радев.

Той бе осми в листата, Павлова бе седма, а след това наред е Ивелина Василева - бившият министър на екологията от ГЕРБ, която в Бургас събра едва 4 хил. преференции от 18 хил. гласували за ГЕРБ.

Така, на практика, ГЕРБ се яви на избори, за да избере абсолютно същите евродепутати, които отново са петима. А шестият е Александър Йорданова, но от СДС. Участието на всики останали хоа в листата е било проформа, за да се маскира запазването на привилегиите на тези петима, негодуват в някои от структурите на ГЕРБ в страната, форсирани да гласуват под строй за изпращането на досегашните хора ззза още един мандат в Брюксел.

Трудоустрояването на политици от ГЕРБ в банки е често срещана практика.

Пресен пример от преди 6 месеца е назначаването на Ивайло Московски, след като подаде оставката си като министър на транспорта след трагедията в Своге, на пост в Черноморска банка. Тогава премиерът нарече това място "спокоен пристан". Черноморската банка е основана от държавите около морския басейн, както и от Албания, Армения, Молдова и Азербайджан и България може с правителствено решение да назначи свой кадър там.

Кристалина Георгиева в Световната банка, след като беше еврокомисар от ГЕРБ, също е подобен пример.

А сега и Лиляна Павлова в ЕИБ, след като беше отстранена като министър на МРРБ в последното правителство на Борисов.

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения.

Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката, обяснява пресслужбата.

Самата банка по статут спомага за осъществяването на целите на Европейския съюз, като осигурява дългосрочно финансиране на проекти, гаранции и консултации. Тя подкрепя проекти и в ЕС, и извън него. Акционери в банката са държавите – членки на ЕС. ЕИБ е основен акционер на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и заедно с него образува групата на ЕИБ.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...