Държавата - с излишък, общините - с дългове за 120 млн. лв. Що е то? - 24novini.bg

Държавата - с излишък, общините - с дългове за 120 млн. лв. Що е то?

Държавата има излишък от 3 млрд. лева, а над половината общини тънат в дългове. Що е то? Държавата има излишък от 3 млрд. лева, а над половината общини тънат в дългове. Що е то?
02.06.2019 | 12:00
(0 гласа)

През седмицата стана ясно, че излишъкът в държавата бил близо 3 млрд.лв. Също през седмицата стана ясно, че повече от 50 % от общините у нас имат дългове, просрочени задължения и непогасени лихви по тях за над 120 млн. лв. Данните са на финансовото министерство - според доклад за състоянието на местните власти към 31 март 2019 г.

Това положение е неразбираемо за гражданите - най-бедните в ЕС и с най-ниски заплати.

Как държавата има излишък, а общините, в които хората на практика живеят, са бедни? 

Всъщност, не просто бедни. Над 52 % от общините у нас са с дългове, просрочени задължения, неплатежоспособни и с отрицателно салдо. Твърди га самото Министерство на финансите, а Борисов "лекува" заразата по неговия специфичен метод - като дава предизборно на кметове на ГЕРБ с решения на МС, неосновани на никакви ясни и прозрачни правила.

Последнитя такъв случай е с 4-те общини на ГЕРБ, които получиха от парите на данъкоплатцинте (без ясно обяснения защо на тях, а не на други) цели 25 млн. лева. Три дни след изборите.

"Помилваните от Господ" бяха София, Габрово, Варна и Смолян - всички на ГЕРБ. Тук и другите от ГЕРБ се питат защо точно на тези от ГЕРБ. Питат се и останалите общини, които не са на ГЕРБ. Питат се и гражданите. Но нито един друг ораган в дръжавата не пита на какво основание и с какви правила се раздават с лека ръка държавни пари.

От години финансовият министър Владислав Горанов и

управляващите от ГЕРБ не желаят да въведат ясен парламентарен маханизъм за харчене на парите от излишъка,

нито да пресекат порочната пракитка чрез еднолични решения на премиера и без санкцията на парламента в парламентарна република

да се дават държавни пари на кметове, близки до Борисов.

Опозицията от БСП също не предприема спиране на практиката на узаконено разхищение. Нито "патриотите", иначе загрижени за българщината, но не и за парите от данъците на българите. За ДПС не питаме - тяхната задаче е управление на държавния бюджет в интерес на едни човек, а не в интерес на обществото.

Така се стига да абсурда държавата да тръби, че има дефицит, а общините да спират автобусните превози до отдалечените си точки и да не могат да си ремонтират пътищата. Защото нямат пари.

Дълговете на общините към края на тримесечието възлизат на 119,9 млн. лв., в т.ч. по бюджета на общините - 111,0 млн. лв.,

и са формирани от 133 общини, представляващи 50,2 % от общия брой на общините в страната.

Кметствата с отрицателно бюджетно салдо към края на първото тримесечие на 2019 г. са 58

За сравнение към 31 март 2018 г. са 47, а към края на 2018 г. - 84.

Най-голям дефицит се отчита в общините Смолян (-4 018 136 лв.), Варна (-2 101 545 лв.), Кърджали (-1 468 392 лв.), Кубрат (-1 392 151 лв.), Тутракан (-1 224 649 лв.) и Долна Баня (-1 001 011 лв.).

Най-задлъжнелите общини в България са Неделино, Белоградчик, Доспат, Кърджали, Димово и Струмяни.

Точно 132 общини, завършват първото тримесечие на 2019 г. без просрочени задължения по бюджета си. Което е добре. Въпросът е защо останалите са бедни?

Най-голямо намаление на задълженията за разходи спрямо края на 2018 г. отчитат Столична община, Пловдив, Добрич, Стара Загора и Тунджа.

На фона на тази картина управлението на излишъкът не може да се оставя все така безнаказано на симпатиите на един премиер. Днес е утой. Утре ще е друг. Парите на данъкоплатците обаче са все същите и не са за лично ползване на който и да е политик. В момента са. А ние твърдим, че това не е нормално.

Търси политикът, който да промени този абсурд. Засега изборите препотвръдиха статуквото - ГЕРБ, БСП, ДПС и случайно прескочилите бариерата.

Новите кандидати за народната любов обаче в тази тема могата да намерят ниша за политическата си реторика. И ако зад нея не е обикновен популизъм, а публичният интерес, току-виж в богата България и общините станали богати. 

Припомняме, че само за месец,

докато траеше предизборната кампания, премиерът Бойко Борисов отпусна над 200 млн. лв.

на общини, университети, болници и други. Въпросът не е защо, а защо без правила.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...