Галъп: БСП с 28-32 % печели, ГЕРБ втори с 27-31 % - 24novini.bg

Галъп: БСП с 28-32 % печели, ГЕРБ втори с 27-31 %

Галъп установи моментна нагласа на избирателите с превес към БСП (28-32 %) спрямо ГЕРБ (27-31 %) Галъп установи моментна нагласа на избирателите с превес към БСП (28-32 %) спрямо ГЕРБ (27-31 %)
23.05.2019 | 18:34
(0 гласа)

Дни преди вота формулата на влизащите в ЕП е 3+1+евентуални шансове за още две формации. Степента на предвидимост е ниска, възможни са развития в последните дни и часове. ГЕРБ и БСП се открояват.

 

Това показват данни на „Галъп интернешънъл“ към 17 май, които са моментна снимка, а не прогноза за изборен резултат, уточни Първан Симеонов.

 

ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата.

"Галъп интернешънъл“ дава следната моментна снимка:

БСП с потенциален вот между 28 и 32%, ГЕРБ - между 27 и 31%, ДПС с около и над 15-16% и МВРО - около 6%,

което означава, че преминава бариерата от 5.88%.

В последния ден на кампанията - 24 май - е възможността за последна мобилизация на електората и периферията, както и на нерешилите за кого ще гласуват.

Активността е трудна за предвиждане, но се очаква да е около 33% от официалните списъци с избиратели или около 2.2 млн. Недействителните бюлетини на последните избори за ЕП бяха около 120 хил., припомнят от Галъп.

„Воля“ може да финишира на нива между 5 и 6%, а ДБ – между 4 и 5%.

Между 1% и 3% от вота вероятно ще отидат за "Коалиция за България" (АБВ), „Атака“, "Патриоти за Валери Симеонов" и „Възраждане“.

Интерес будят и от формацията „Път на младите“, които могат да получат и над процент от вота.

За формации и кандидати с около и под 1% подкрепа потенциалният вот може да бъде значим. Независими кандидати този път като че ли събират известен интерес. Подобни фактори няма как да се отчетат социологически надеждно на този етап, както и зависим, административно мобилизиран и т.н. вот, които може и да решат изборите.

Бариерата се очертава около и над 120 хиляди гласа, смятат от "Галъп".

Регистрираният засега интерес към „Не подкрепям никого“ се очаква да остане по-скоро декларативен и би било изненада, ако премине 2–3% от общия брой действителни гласове.

***

Данните са на базата на национално представително проучване сред 1003 души (18+) в цялата страна, проведено от 10 до 17 май по метода на прякото интервю лице в лице. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние на декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат.

Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3.5%. Проучването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интрернешънъл Болкан".

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...