Две агенции: ГЕРБ води пред БСП, ВМРО - на ръба - 24novini.bg

Две агенции: ГЕРБ води пред БСП, ВМРО - на ръба

И ГЕРБ, и БСП са на ръба на победата за неделя И ГЕРБ, и БСП са на ръба на победата за неделя
23.05.2019 | 14:00
(0 гласа)

Две социологически агенции представиха днес последните си изследвания на електоралните нагласи преди евроизборите. И „Тренд“, и „Маркет линкс“ прогнозират лека преднина за управляващата партия ГЕРБ.

 

 

Изследването на „Тренд“ е проведено от 11 до 17 май, сред 1 007 пълнолетни българи и е финансирано от вестник "24 часа".

Според изследването на „Тренд“, скандалите с апартаментите повлияха негативно на ГЕРБ и те взимат околло 31,5% от доверието. За „БСП за България“ ще гласуват 30,4%. За ДПС - 12,8 %, а за четвъртата парти я- ВМРО - ще гласуват 5 / % и те са на ръба за един евродепутат. При тях решаващи ще са буквално няколко стотици гласа.

Следва „Воля“, която покачва своя резултат, до 4,8% от гласуващите. Обединението „Демократична България“ не успява да реализира ръст и според „Тренд“ остава с 4,2% подкрепа и малки шансове да изпрати еввордепутат. От преференциите ще се възползват 30% от избирателите, показва още изследването, от тях няма да се възползват 39%.

Втората агенция „Маркет линкс“ е проучвала на терен от 11 до 19 май сред 1 024 души. Изследавенто е съфинансирано от БТВ.

И според „Маркет линкс“ четири партии ще изпратят представители в Европарламента.

С най-висока подкрепа се очертава ГЕРБ - с 29,6% подкрепа, следват „БСП за България“, с 27,5%,

ДПС, с 6,9% и ВМРО- БНД, с 5,7% и инфарктно на границата за един мандат.

Под линията и извън Европарламента остава Радан Кънев - водачът на листата на "Демократична България“, които имат към 4,7% подкрепа от избирателите.

Шести са „Воля“ с 2,9%.

Изследването показва още, че на изборите ще гласуват 42% от избирателите, по-скоро ще гласуват - 24%, колебаят се 16%, по-скоро няма да гласуват 6%  и няма да гласуват 13%. Вотът на коебаещите се ще е решаващ за резултатите в неделя.

От днес до петък извънредни обстоятелства могат да определят победителя и той да е всяка една от двете партии - и БСП, и ЕРБ.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...