Екзакта: ГЕРБ и БСП с разлика от 5 % - 24novini.bg

Екзакта: ГЕРБ и БСП с разлика от 5 %

ГЕРБ и БСП са с разлика от 5 %, според Екзакта ГЕРБ и БСП са с разлика от 5 %, според Екзакта
23.05.2019 | 11:59
(0 гласа)

Четири политически формации могат да имат свои представители в следващия състав на Европейския парламент. Това са ГЕРБ, БСП за България, ДПС и ВМРО-БНД.

 

 

За ГЕРБ ще гласуват 32,4%, за БСП - 27,3, за  ДПС - 13,3 %, за ВМРО - 6,5 %.

Останалите партии са с доверие под 5 %, при праг за влизане в ЕП 6 %.

показват резултатите от новото изследване на „Екзакта Рисърч Груп” за изборите за членове на Европейския парламент.

На 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваме избирателна активност в рамките на 26%-32%.

ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Това с колко ГЕРБ ще спечели вота пред БСП в крайна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се.

54% от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП. Равни дялове – от по 42% от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално.

Според Екзакта за "Воля" ще гласуват 4,5 %, за "Демократична България" - 4,3 %, за Атака и НФСБ - по 2 %, за "Коалиция за България" (АБВ) - 1,8 %

Така разпределението на мандатите ще е: 7 за ГЕРБ, 6 за БСП, 3 за ДПс и 1 за ВМРО, прогнозират от Екзакта.

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...