Бирисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка - 24novini.bg

Бирисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка

Борисов и Ципрас направиха първа копка на интерконекторната връзка между България и Гърция, дълга е 182 км Борисов и Ципрас направиха първа копка на интерконекторната връзка между България и Гърция, дълга е 182 км МС
22.05.2019 | 17:31
(0 гласа)

„Много делегации се върнаха от Азербайджан, само че газта не може да се носи в джоб, чанта, сак. Наслушахме се на приказки. Е, ние поработихме и сега даваме старт“, заяви премиерът Бойко Борисов на церемония в Кирково, където с премиера на Гърция Алексис Ципрас дадоха начало на изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни.

 

 

Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора.

"С интерконектора България – Гърция даваме пълна, реална диверсификация на доставките на газ", каза заяви министър-председателят Бойко Борисов и добави, че само преди дни е инспектирал и връзката, която се прави от българо-турската до българо-сръбската граница.

Той допълни, че страната ни ще се възползва от различните източници на газ и ще избира най-изгодната цена.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас подчерта: „Това са проекти, които укрепват геополитическата роля на Гърция и България. През последните години Гърция, България, Румъния и Сърбия работихме по перспективата за един пръстен на свързаност в региона“.

Той посочи, че голяма част от доставките по тази връзка ще бъдат от Азербайджан, чрез Трансадриатическия газопровод.

„Този проект може да бъде разклонен към Сърбия и към Румъния“, добави гръцкият премиер и акцентира върху възможностите за свързаност между Балканите с Източното Средиземноморие.

Във видео обръщение заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович заяви: „Проектът IGB е един от ключовите за изграждането на Европейския енергиен съюз. Днешният ден е исторически за всички европейци...

Твърдо съм уверен, че първият газ по интерконектора ще потече през януари 2021 г.“,

каза заместник-председателят на ЕК.

Чрез междусистемната газова връзка България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...