За 20 дни кампания партиите похарчили над 2,5 млн. за медии   - 24novini.bg

За 20 дни кампания партиите похарчили над 2,5 млн. за медии  

18.05.2019 | 09:33
(0 гласа)

Кампанията за изборите за Европейски парламент започна преди 22 дни, а обобщние на данните за похарчените пари за медии от партиите и коалициите към 15 май показва, че са похарчени повече от 2,5 млн. лева само за медийно присъствие. 

 

Данните са от проучване на Института за развитие на публичната среда. 10 дни от началото на кампанията бяха похарчени 1,5 млн. лева.

 

Наблюдението обхваща официалните страници на 44 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 14 информационни сайтове и агенции.

Мониторингът по време на кампанията е възможен, тъй като по закон партиите плащат на медиите преди да бъде излъчен или публикуван материалът.

30 от мониторираните медии са публикували договори за предизборно отразяване на участниците в кампанията. Останалите 14 медии нямат или не са публикували сключени договори с участниците - телевизиите – Алфа ТВ и ТВ+, вестниците – "Дума", "Монитор", "Телеграф", "Борба", "Черно море", "Старозаорски новини", "Утро", "АрдаNews" и агенциите – Novini.bg, Blitz.bg, TopNovini.bg, "ВяраНюз".
При мониторинга от ИРПС попадат на интересен похват от партийния вестник на БСП – „Дума“, които сложили номера на бюлетината като фон на кръстословицата.

kampaniq pari duma

Снимка: Вестник "Дума" с интересна кампания

От ИРПС посочват, че въпреки липсата на обявени договори между медии и политически партии, то в съдържанието им има политическа реклама, свързана с изборите.

Първенството по привлечени рекламодатели продължава да държи групата на бТВ - 587 636.15 лв. без ДДС. Следват групата на Нова телевизия - 397 923.52 лв. без ДДС и Евроком - 211 759.50 лв. без ДДС.

Стойност на сключените договори между медии и партии

Снимка: Стойност на сключените договори между медии и партии

От публичната информация става ясно, че към този момент Венислава Атанасова – независим кандидат, Десислава Иванчева – независим кандидат и ПП “ДОСТ” не са похарчили нито лев за медийно отразяване.

За 10 дни от предходния мониторинг досега БСП са успяли да изпреварят ГЕРБ по похарчени пари за медийно отразявате като коалицията „БСП за България“ е платила - 566 507.28 лв. (без ДДС). На второ място са управляващите от ГЕРБ - 478 358.46 лв. (без ДДС), а на трето – КП “Воля – българските родолюбци” - 367 674.02 лв. (без ДДС).

Парите, похарчени от партиите за медийно отразяване

Снимка: Парите, похарчени от партиите за медийно отразяване

 

* Снимки в статията - Института за развитие на публичната среда, openparliament.net

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...