Защо Левицата не пита Борисов за тол-системата на певицата? - 24novini.bg

Защо Левицата не пита Борисов за тол-системата на певицата?

Корнелия Нинова не пое темата на Румен Радев за офшорните фирми, а именно такава стои зад тол-системата на България, уж Корнелия Нинова не пое темата на Румен Радев за офшорните фирми, а именно такава стои зад тол-системата на България, уж
16.05.2019 | 13:31
(1 глас)

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви на брифинг в Министерския съвет, че тол-системата ще тръгне от ноември, а не от август, както самата тя твърдеше вчера. Брифингът бе даден след среща с премиера Бойко Борисов по темата за въвеждането на тол-системата. Това е отлагане на тол-ситемата на държавата седмица преди изборите. И въпреки внесения именно от ГЕРБ закон през юли и приет от Народното събрание за влизане в сила на тол-таксите от август 2019 г.

 

И е събитие, което може да даде решаваща преднина на БСП при така стеклите се "Апартаментгейт"- неволи за Борисов,

смени на министри, невъзможна за скриване корупция, а от ден-два и офшорка, снабдила се с тол-системата на държавата.

Но Левицата мълчи. Начело на листата си Левицата е един истински страж на антикорупцията като Елена Йончева. Но и тя мълчи

услужливо за тол-системата и офшорния й корен? Самата Йончева овбинена в офшорни връзки, не пита дали тол-системата на страната е дадена действително на офшорка? И КОЙ стои зад тази офшорка?

И това не е странно за опитен политически субект като БСП?

БСП беше партията, която обяви, че ще сезира ЕК за "Хемус", поиска одит на пътищата, гони министри със записи, дава премиера на ЦИК и му иска оставката, но кротко замлъкна, като стана дума за тол-системата, собственост на певица - много слабо място на премиера, който отговаря за тол-систетамата чрез своя министър... 

Защо Левицата не пита за тол-системата на певицата?

На срещата в Министерски съвет днес са присъствали зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на финансите Владислав Горанов, Петя Аврамова и премиерът Борисов. Всички са били категорични, че ще се пристъпи към въвеждане на тол-системата. Ама друг път...

От 16 август започват реалните тестове, а не действието на системата, стана ясно днес, а самата система се отлага - ще бъде в експлоатация от 15 ноември.

Дотогава щял да се проверява истинският трафик  и да се преценява кои пътища да влязат в обхвата на тол-системата. А нали това е било част от хенчиеското задание за търга за тол-системата?!

АПИ от години чудесно знае истинският трафик на всеки завой в държавата. Знае кои пътища ще влязат в тол-сисетмата. Знае и колко пари не събира от винетки и колко не стигат за пътищата - към 600 млн. лв., обявиха те самите.

БСП до онзи ден имаше начело на АПИ свой бивш депутат.

Превозвачите предупредиха, че тол-системата ще се отрази на повишаването на всички цени, включително и на цените на хранителните стоки, автобусните билети и др. Случайно го казват броени дни преди изборите? И БСП не се хваща за това, за да си повиши още малко преднината пред ГЕРБ?

Цялата тази ситуация създава основателни съмнения за корупционна схема с големи дивиденти за хората, които я организират, бавят, ускоряват, но и премълчават.

Ето и въпросите, които схемата поставя:


1. Фирма на певица с 50 хил. лв. капитал, създадена преди година и с кипърска офшорна собственост, печели тол-системата на страната, започват да пишат различни медии. Търгът и договорът за тол-системата са с австрийската Kapsch за 150 млн. лв. без ДДС за 19 месеца, но доставчикът на услугата е действително цитираната фирма на певицата. Нормално или съмнително е това с певицата?
2. Превозвачи правят форуми канят един човек, когото представят като IT-експрета Мартин Димитров, а той е единият от ръководителите на тази фирма, да обясни публично, че АПИ не е готова с пунктовете за таксуване. Това публичният интерес ли е? "Евентуалният национален доставчик на услуги се представлява от Мартин Димитров, той участва и в разработването на продукта LIMA“, заяви вчера шефът на АПИ Георги Терзийски, потвърждавайки ролята на фирмата като национален доставчик на услугата.
3. Превозвачите искат отлагане на тол-системата, а не фирмата. Но фирмата аргументира отлагането.Договорът се сключи през януари 2018 г. А премиерът Борисов и трима министри до него го одобряват на втория ден, т.е. днес. Бързо или бавно е това? И кой бърза да забави тол-системата?
4. На следващия ден след форума на превозвачите, те обясняват, че ще се вдигне цената на хляба и транспорта заради тол-системата. Това плаши ли и ядосва ли населението предизборно? И кой печели? А защо БСП не иска да спечели от това?
5. Министър Аврамова в същия ден казва, че всичко си върви по план и няма да има вдигане на цените заради тол-системата, а самата система ще влезе в сила от 16 август, като ще се тества от вчера - 15 май. Днес обаче тя казва обратното - тол-системата ще влезе от 15 ноември - трябвало трафикът по пътищата да се мери. Това чия тактика за разтегляне на процеса във времето е?
6. Излизат публикации с необичайни позовавания, в които се казва, че фирмата с тол-системата е на певица. Но тя спечели преди месеци. Тогава защо се скри, че е на певица, а се напомня сега?
7. На следващия ден, днес, премиерът вика всички замесени плюс 20 % от министрите си. След това те дават брифинг, че тол-системата ще се отложи за ноември. Тоест за след местните избори ли?
8. Случайно ли това съвпада с поискани от главния прокурор не друго, а офшорни сметки на лица от управляващите, като именно офшорна фирма, собственик на фирмата на певицата, е взела тол-системата на България?
9. Минути след това ДАНС излиза чрез председателя си да каже, че до дни ще е готова с данните за офшорките на властта. И ще му ги даде. За два-три дни ще направят списък с хиляди офшорки? Това не е ли твърде кратко време за такъв задълбочен труд? Или списъкът се иска, за да се покаже не той, а конкретна офшорна връзка?
10. Тихомир Безлов днес забелязва, че властта чудесно знае кои са офшорките и на кого са, а "Биволъ" напомня от два дни, че ръководството на НАП е получило отдавна добре обобщена информация, в лицето на Красимир Стефнов - тогавашен шеф на НАП, за офшорните сметки и хората, към които те водят. Те попитаха къде е дискът с данните. Такъв диск има ли?

Естествено идва и въпросът КОЙ взе тол-системата на страната, кой му помогна и кой не иска да спре грандиозния пладнешки обир?

Разбира се, няма средно образован човек, който да вярва, че това преплитане на срещи на главен прокурор с президент, поява на певица в републиканската пътна мрежа, форуми на превозвачи, плашещи с повишаване цената на хляба заради тол-системата, премиер, поел мълниеносно бързо темата за тол-системата на ръчно управление, медийни спектакли на президент, главен прокурор, медии и шеф на ДАНС със списъци с офшорки,  става случайно. И то седмица преди избори.

Остава въпросът кога точно ще гръмне толсистемното КТБ на държавата - в деня за размисъл, като Костинброд, или няма да го удържат 10 дни дотогава.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...