Йончева срещу Габриел: Слаб дебат и тези наизуст - 24novini.bg

Йончева срещу Габриел: Слаб дебат и тези наизуст

Йончева и Габриел не дебатираха, а сякаш изнасяха урок пред дъската, за да покажат как добре са наизустили фактите Йончева и Габриел не дебатираха, а сякаш изнасяха урок пред дъската, за да покажат как добре са наизустили фактите
14.05.2019 | 09:13
(0 гласа)

В България се създава герберска икономика, не пазарна икономика, заяви в дебата си срещу водача на листата на ГЕРБ Мария Габриел Елена Йончева - водач на листата на БСП. Това беше най-ярката теза, за съжаление, в телевизионния дебат, от който хората трябваше да преценят на коя партия да се доверят.

 

Липсваше разговор, нямаше дебат, нямаше дори нападки, противопостовяне, а само забележки коя колко дълго говори.

Габриел прекъсваше Йончева, Йончева апострофираше Габриел.

Имаше изспиване на поток от статистика и брюкселско говорене,

което няма как да създаде емоция на гласуващите да отидат до урните.

Въпросите за корупцията, европейските политии, бюджета на Европа, миграцията и парите за селско стопанство катастрофираха в подчертаната невъзможност на Габриел да води разговор, без да цитира страници от доклади и в подчертаната невъзможност на Йончева да цитира точно факти от докладите, с които се аргументира, без да ги преиначава.

Йончева посочи, че европарите отиват в тесен кръг хора, а не до малките производители по селата, както и спомена за две трети от случаите на големите корупционни схеми по високите етажи на властта, които не се разследват.

  

Мария Габриел обаче отговори, че добре са защитени интересите на българските селски производители

и че Елена Йончева цитира доклада на ЕК за корупцията, както Дяволът чете Евангелието - като променя фактите.

Между двете всъщност дебат не се получи. Не успяха и да заинтригуват зрителите.

Срещу политическите тези на Йончева Мария Габриел излизаше само с цитати от доклади и засипваше ефира с цифри, по които нямаше нито неин анализ, нито визия за личния й принос или този на ГЕРБ. Габриел просто изброяваше числа и статистика. 

Йончева пък през това време повтаряше тезата си, че у нас и според ЕК, и според Държавния департамент на САЩ корупцията не се разследва, когато е свързана с политици.

Нереалистично е да лъжем хората, че ще се справим с мигрантите, призна също неочаквано Габриел, но не отрече нуждата от обща европейска отбрана, изграждането на която щяла да отнеме време. Тя съобщи, че ще има пари за Фонд Мигранти - за оборудване, охрана и превенция на мигрантските потоци. Благодарение на това правителство границите ни се храняват много добре, каза тя.

Отидете обаче на границата и вижте как след дадени 200 хил. лв., оградата пада и се прескача със стълби от бременни жени и деца. Техниката е монтирана, но тя не работи. Самото правителство след нашия филм предприе мерки, отговори Йончева за филма за границата, който тя направи и последвалите мерки на кабинета на Борисов.

Габриел каза, че България се бори за нулева миграция, но това ще отнеме време, а Йончева й каза, че харесва брюкселското й говорене, макар да не го разбира.

На въпрос за доходите и популизма от водещите в NOVA, Габриел каза, че единна ставка на минималния базов доходв ЕС е невъзможен,

но може да се говори за минимална европейска заплата. Това с базовия доход е популизъм, подчерта Габриел. Елена Йончева отвърна, че според левицата минималната европейска заплата трябва да е поне 60 % от средната. Не може в Румъния да е 400 евро минималната и над 1000 евро средната заплата, а у нас - не. Нали заедно тръгнахме в ЕС, каза Йончева и добави, че България се очертава в периферията на ЕС.

Габриел обаче отговори, че за следващия програмен период ЕС дава повече пари за България, въпреки че с 10 % намалява общият процент финансиране.

Елена Йончева обаче отвърна, че само 27 % усвояваме от еврофондовете и това е най-слабият резултат в ЕС.

Според БСК 81 % от обществените поръчки се правят конкретно за конкретни фирми. Ако младите хора не са част от шайката, те нямат шанс да се развият у нас и бягат, каза Елена Йончева, което пак беше в кръга на опорните тези, издържащи на кратък ТВ-ефир, а не на политическите тези, които се отличават с посочване на решение на проблема.

Според Мария Габриел обаче по времето на БСП през 90-те години са заминали 2 млн.души, заплатите на учителите сега са с по-висока ставка от средната заплата у нас, в IT-сектора имало високи доходи, а за първи път миналата година връщащите се били повече от заминаващите в чужбина. Но Елена Йончева отговори, че хора на активна възраст до около 39 години заминават всеки ден от 10 години насам, откакто управлява Борисов.

11 млрд лева се губи от корупция, или 22 % от БВП, каза Йончева, цитирайки доклад на ЕП,

на въпрос на Габриел по кои теми тя би работила заедно с Габриел, както Габриел работела добре заедно със Сергей Станишев.

Габриел посочи, че 111-то място по свобода на словото на България е несправедливо, но медиите са свободни и разкритията на "Апартаментгейт" го доказват.

Гордеете ли се, че сте лице на ГЕРБ, попита Йончева Габриел. Габриел отговори, че

нямало място за теснопартийни интереси, когато се отстоявал националният интерес и тя се гордеела с евродепутатите от всички партии.

 

 

Габриел не спомена имената на Цветанов и Борисов в целия дебат.

На въпрос към Йончева в коя комисия ще отиде в ЕП след избора й, Йончева каза, че би се насочила към бюджетната комисия и подчерта, че корупцията с еврофондовете у нас е "потресаваща", а Габриел я поправи, че друга комисия се занимава с тези въпроси.

В заключения Габриел призова за единство и отговорност.

През цялото време Габриел не посочи нито една политическа теза на ГЕРБ, за която да признае, че е тяхна, от управленската им програма, и тя ще я отстоява в ЕП. 

В заключението на Йончева пък водачът на левицата каза, че ГЕРБ не се бори срещу двойния стандарт на храните и че брюкселското говорене на Габриел звучи авторитетно, но неразбираемо. Габриел й отоговори, че дебатира като за национални избори и като за лидер на БСП и е сгрешила дебата. Дебатът за евроизборите бил на друго ниво, не по национални въпроси, каза Габриел. Бидейки в Европа, ние живеем в България и нашите теми са европейски теми, отговори Йончева, с което участието им в студиото приключи.

Без дебат. И повече приличащо на изпит пред дъската в клас, на която двете отличнички трябва да покажат дали са научили добре урока наизуст.

Участие без отчитане на важните за обикновените граждани теми. Самоцелно присъствие в студиото, непостигната комуникация нито по темите, по които бяха на едно мнение, нито по дискусионните. Дебат по стандартите на телевизията, и далеч от интереса и емоцията на гражданите. Дебат, който показа два лошо подготвени за политически разговори щаба и двама водачи на листи, за които интересът на гражданите остана последен в редицата с приоритетите за деня.

И ако това е така 13 дни преди изборите, дали да се запитаме колко ще са им важни гражданите 13 дни и 13 месеца след изборите. Студиото показа прост факт: дебатът между политиците е невъзможен, диалогът им с гражданите - още повече.

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...