Нервни намеци след срещата Цацаров - Радев - 24novini.bg

Нервни намеци след срещата Цацаров - Радев

Румен Радев се срещна със Сотира Цацаров 8 месеца преди края на мандата му Румен Радев се срещна със Сотира Цацаров 8 месеца преди края на мандата му Президентство
13.05.2019 | 18:41
(0 гласа)

Напрежение след срещата днес на държавния глава Румен Радев с главния прокурор Сотир Цацаров. Главният прокурор Цацаров е напомнил на президента, че мандатът му изтича на 10 януари и че няма как изборната процедура да стартира преди 10 юли. В отговор той е получил категоричното уверение на Радев, че това са консултации, а не опит за намеса в работата на независимия съдебен кадрови орган.

 

 

Цацаров е обърнал още внимание на държавния глава, че има риск президентските консултации да бъдат разчетени като опит за влияние върху решението на съдебния кадрови орган.

Въпреки че Цацаров определи днешния си разговор с Радев като "открит и спокоен", в напомнянето му за края на мандата на 10 януари догодина и за рисковете от публичния образ на срещата днес се разчита неизказан упрек, че консултациите се правят прибързано.

Обвинител №1 е изразил удовлетвореността си от това, че държавният глава се е разграничил от вчерашно изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова,

която в Асеновград е заявила, че преди реализирането на избора за следващ главен прокурор, трябва да има законови промени, които „да ограничат големите правомощия на обвинител №1“.

Румен Радев е уверил Сотир Цацаров, че той е на обратната позиция. Според него разговор за правомощията на главния прокурор трябва да започне след избора и то с активното участие на навия главен прокурор, съобщи БНР.

Припомняме, че Радев обяви консултации миналата седмица и ги започна именно с главния прокурор, а утре предстои срещата му с председателя на ВКС Лозан Панов.

Цацаров каза още, че до 2-3 седмици се очаква правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе промени в Закона за съдебната власт, които да променят правомощията на главния прокурор и да осигурят по-стриктен контрол върху неговите действия.

Според Цацаров "трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия".

"Вече няма място за институционален инат. Ако това е цената за излизане от механизма, тя трябва да бъде платена", заяви той 8 месеца преди края на мандата си.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...