Анкета: БСП води пред ГЕРБ с 2 %, ВМРО имат шанс - 24novini.bg

Анкета: БСП води пред ГЕРБ с 2 %, ВМРО имат шанс

Според нашите читатели Борисов отстъпва на Нинова две седмици преди деня на евроизборите, а ВМРО имат шанс за заветните 6 % Според нашите читатели Борисов отстъпва на Нинова две седмици преди деня на евроизборите, а ВМРО имат шанс за заветните 6 %
12.05.2019 | 17:29
(0 гласа)

БСП води пред ГЕРБ с 2 % преднина, а "не подкрепям никого" и "няма да гласувам" са най-предпочитаните отговори в анкетата на 24новини.бг, която публикувахме с откриването на предизборанта кампания. Две седмици по-късно в допитването са регистрирани 3590 гласа.

 

Точно в средата на кампанията отговорите на въпроса "Кого ще подкрепите на Европейските избори на 26 май?", са следните:

„БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ с № 18 в бюлетината води с 18 % или 645 гласа, следвана от ГЕРБ с 16 % или 577 гласа.

На трето място нашите читатели посочват ДПС с 8 % или 292 гласа.

Тези три партии със сигурност засега си разпределят 17-те български мандата в новия европарламент. Другите на този етап не влизат.

С отговор "Не подкрепям никого" са гласували най-много от участниците - 714 души или 20%. Други 17 % или 615 души посочват, че няма да гласуват на този етап.

Прави впечатление, че две седмици преди изборите избирателите наказват и раздробените десни, и раздробените "патриоти".

КП „ПАТРИОТИ ЗА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ“ с № 1 в бюлетината ще подкрепят едва 2 % от хората или 95 души.

За ПП „АТАКА“ с № 14 в бюлетината са гласували също 2 %, но по-малко като брой хора - 89 гласа.

За ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ“ с № 3 в бюлетината гласуват двойно повече хора - 5 % или 172 души.

Така, ако "патриотите" бяха заедно, биха събрали вероятно около 9 % и биха имали сигурни двама евродепутати. При това раздробено положение обаче едва ли ще стигнат и до един мандат в лицето на ВМРО, които са най-близо да прага от 6 %, но значително под него, на този етап.

Същият е и изводът за раздробените десни. КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ с № 13 прави вяла кампания с недостигащи до хората послания.

По тази причина вероятно, за тях са гласували едва 3 % от читателите ни или 122 души. Резултатът е далеч под нужните 6 % за един мандат и около най-слабите резултати на патриотите (НФСБ на Валери Симеонов, подкрепен от 95 души - малко над 2 % от хората), като леко надвишават доверието в независимите кандидати, зад които обаче няма финансиране от партии и мрежа от партийни активисти.

При Левицата също има проблем, защото

КП „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“ с № 10 в бюлетината (това е партията АБВ на Румен Петков) успява да откъсне около 2 % от левия вот - 71 души

са избрали именно тях, като много от гласуващите вероятно се бъркат, че става дума за БСП, а не за АБВ.

Интерес представляват и нагласите към независимите кандидати. 

За Венислава Атанасова – независимият кандидат с № 8 в бюлетината, издигната от протестите на 16, 17 и 18 март пред НС, са заявили, че ще гласуват 76 души или 2%.

За Десислава Иванчева – независимият кандидат с № 11 подкрепа са заявили 59 души, които също е около 2 % резултат.

Около резултата на независимитеи дори по-нисък от този на Венислава Атанасова имат от парламентарно-представената КП „ВОЛЯ – БЪЛГАРСКИТЕ РОДОЛЮБЦИ“ с № 23 в бюлетината - те са получили 65 гласа или 2% от доверието.

До изборите има още 2 седмици. Следващата седмица 24новини.бг също ще обобщи тенденцията в нагласите на нашите читатели.

Засега в анкетата са събрани 3592 гласа, като всеки пети казва, че ще гласува с "не подкрепям никого",

но няма да се откаже от правото си да посочи волята си на избирател. 17 % от хората обаче посочват, че няма да гласуват.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...