Мотористи и 2500 души на протест в София, стотици в страната (видео) - 24novini.bg

Мотористи и 2500 души на протест в София, стотици в страната (видео)

Протестът е пред парламенат и вика "Долу ръцете от нашите деца!" 24новини.бг
11.05.2019 | 20:00
(1 глас)

Мотористи и около 2500 души, по данин на полицията, излязоха на протест в София срещу Националната стратегия за детето. Те се събраха пред Министерския съвет, след което тръгнаха на шествие към Народното събрание. 

Чуват се освирквания на различни текстове от Закона за закрила на детето. Протестиращите скандират "Долу ръцете от нашите деца!", "Върнете децата!".  

"Законът за закрила на детето е вече Закон за отмъкване на детето. Въведоха доносничество без проверка на изхода на доноса. С новите промени ДАЗД прилича на Торбалан, с който всички да плашим децата си, защото ги взимат и ги отвеждат в приемни семейства", заяви един от протестиращите.

Протестиращите са недоволни и от прекалено разтегливи текстове, според които деца ще може да бъдат изведени от семействата им дори при проблеми вътре в семейството от временен характер.

"Не можем да си тръгнем, без да бъдат върнати отнетите деца и да се разруши системата за кражби на деца. Като скотове ни правят бази от данни и после ги предлагат на чужди донори. Докато не спрем кранчетата на тези НПО-та, не трябва да си тръгваме", заяви един от протестиращите.

Протестиращите твърдят, че "НПО-та харчат пари за лобиране като канят депутати и партии на круизни кораби и в скъпи хотели".

"Агенцията по социално подпомагане и Агенцията за крила на детето трябва да се изметат, заяви един от протестиращите", а останалите го аплодират бурно.

Според тях само удобни хора и зле квалифицирани се подбират за работа в регионалните инспекторати, за да не пречат на продажбата и търговията  с деца. 

Според протестиращите около 10 000 деца са отнети от семействата си в последните 5 години и повечето от тях незаконно. 

Искането на протестиращите е да се отхвърли „Стратегията за детето (2019–2030)“,

както и "да се отхвърлят скрито внесените и набързо приети подобни промени в Закона за закрила на детето и в Семейния кодекс, плюс пряко обсъждане на тези текстове точка по точка!", става ясно от описанието на събитието в социалната мрежа.

"Всичко, което се случва, е за пари. НПО-та ни убеждават, че страховете ни са безсмислени. Но на тях Норвегия дава пари", коментира един от протестиращите. От нас зависи дали ще позволим това да се случва. До преди два месеца не мислех, че може да има подобни искания", добави той. 

"Тази стратегия е част от войната между розовия джендаризъм и нашите изконни християнски ценности", смята друг от протестиращите.

Зад говорителите на протеста има традиционните за православната църква икони и хоругви, използвани за литийни шествия.

protest strategiq deca

Снимка: Символи на православната църква зад говорителите на протеста.

Протестът беше огласен от песните на Слави Трифонов, след което тръгна шествие към Народното събрание. 

 

Въпреки че, преди Великденските празници премиерът Бойко Борисов нареди да се спре работа по Стратегията, в социалните мрежи хората смятат, че това е било предизборно.

Вчера министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че Националната стратегия за детето 2019-2030 година трябва да се прецизира и документът ще бъде допълнително обсъден. 

Групата "Не на Националната стратегия за детето 2019-2030" съществува от февруари месец и в нея участие са взели над 70 хил. души от цялата страна. 

В мрежата има идея и да се обединят протестите срещу Стратегията и новият протест на майките на деца с увреждания. На протеста имаше и представители на протестиращите медицински сестри, които призоваха за повече подкрепа на протестът им на 15 май. 

Протести днес има още в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Сливен, Гоце Делчев, Габрово, Смолян, Силистра, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Ямбол, Пазарджик, Плевен, Свиленград, Шумен, Хасково, Враца, Сандански.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...